Αμφιβολίες για το PSI

Νομικές αμφιβολίες για τις πιθανότητες επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος PSI, αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Η εφημερίδα τονίζει ότι η διαδικασία προβλέπεται να ξεκινήσει ακόμα και αυτή την Παρασκευή και να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, χωρίς όμως να έχει εγκριθεί το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Αυτό προκαλεί δυνητικές επιπλοκές, σχολιάζει η εφημερίδα, καθώς για την ολοκλήρωση του PSI απαιτούνται 93,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με σημείωμα που είχε διανεμηθεί στην ομάδα εργασίας του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα. Τα 30 δισεκατομμύρια θα δίνονταν απευθείας στους ιδιώτες πιστωτές ως κίνητρο συμμετοχής στο κούρεμα και άλλα 23 δισεκατομμύρια θα χρησιμοποιούνταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που θα υποστούν μεγάλη ζημιά από τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή ομολόγων.

Τα έγγραφα όμως δείχνουν ότι τα χρήματα αυτά θα εγκριθούν μετά την έναρξη διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων, παρά τις προειδοποιήσεις νομικών και οικονομικών συμβούλων ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποτυχία της διαδικασίας.

Σημείωμα του οικονομικού συμβουλευτικού οίκου Lazard από τη Νέα Υόρκη τονίζει ότι αν τα απαιτούμενα χρήματα δε συγκεντρωθούν από τον EFSF οι ομολογιούχοι αντιμετωπίζουν εβδομάδες αβεβαιότητας. «Θα αναμέναμε αυτή η αβεβαιότητα να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων», ανέφερε το σημείωμα που έχει διανεμηθεί σε εμπλεκόμενους αξιωματούχους. Εξηγείται ότι «η Ελλάδα στην ουσία θα ζητούσε από τους ιδιώτες πιστωτές της να δεσμεύσουν τα ομόλογα που κατέχουν για μια περίοδο έως και τριών εβδομάδων, χωρίς καμία διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να τους δώσει τα ομόλογα του EFSF που απαιτούνται για να κλείσει η ανταλλαγή».

Σε ένδειξη της αβεβαιότητας που επικρατεί, η ομάδα εργασίας ζήτησε και τη νομική συμβουλή του οίκου Cleary Gottleib επίσης στη Νέα Υόρκη, με την ερώτηση κατά πόσο η Ελλάδα θα δεσμευόταν από την προσφορά ανταλλαγής ομολόγων από τη στιγμή που θα απηύθυνε επίσημη πρόσκληση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Το ερώτημα αποκαλύπτει την αμφιβολία για το κατά πόσο θα συγκεντρωθούν τελικά τα απαραίτητα χρήματα για το PSI, σχολιάζουν οι Financial Times.

Στη νομική του γνωμάτευση ο αμερικανικός οίκος απάντησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε μεν να ακυρωθεί ακόμα και μετά την επίσημη πρόσκληση, αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας τέτοιας ενέργειας. «Κάθε αναδιάρθρωση εθνικού χρέους είναι μοναδική και δημιουργεί προηγούμενο. Οι δυσμενείς συνέπειες για τη φήμη της Ελλάδας και της υπόλοιπης ΕΕ από την έναρξη μιας συναλλαγής που θα αποτύγχανε λόγω συλλογικής αποτυχίας τήρησης των όρων θα έπρεπε να εκτιμηθούν πολύ προσεκτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νομικός οίκος.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός