Κομισιόν: Η συμφωνία για το PSI να τηρεί τα συμφωνηθέντα της 26ης Οκτωβρίου

Η συμφωνία της Ελλάδας με τους ιδιώτες ομολογιούχους για την απομείωση του χρέους της (PSI) θα πρέπει να εναρμονίζεται με τους όρους που αποφάσισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης την 26η Οκτωβρίου, διαμήνυσε την Παρασκευή η Κομισιόν.

«Υπάρχουν ακόμα συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και του IIF.Φυσικά, οι θεσμοί της ΕΕ, και ιδιαίτερα η Κομισιόν παρακολουθούν στενά αυτές τις συζητήσεις», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

«Ο βασικός στόχος αυτής της παρακολούθησης είναι φυσικά να διασφαλιστεί ότι όποια συμφωνία προκύψει από αυτές τις συζητήσεις θα είναι απολύτως σύμφωνη με τους όρους και τη δήλωση της 26ης Οκτωβρίου» σημείωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα πρέπει να ολοκληρωθούν, σύντομα και εγκαίρως.

Όσον αφορά το ύψος της δεύτερης δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα, ο Α. Αλταφάζ επανέλαβε ότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί η συμφωνία του PSI. «Οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος, θα ήταν πρόωρη» τόνισε.

Η νέα συνάντηση
του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, για το κούρεμα του χρέους βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν πως ως στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει κλείσει η συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε από την πλευρά του στο Reuters ότι η Ελλάδα δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το αν θα καταθέσει νομοθετική διάταξη, με την οποία θα υποχρεώνει τους δανειστές της χώρας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Πρόσθεσε επίσης ότι και αν ακόμη ληφθεί μία τέτοια απόφαση, δεν θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Η συζήτηση για άμεση νομοθετική διάταξη αναφορικά με ρήτρες συλλογικής δράσης, (Collective Action Clauses - CAC) είναι εντελώς αβάσιμη», είχε δηλώσει στο πρακτορείο και έλληνας αξιωματούχους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η επίμαχη νομοθετική διάταξη, που επιβάλει αναδρομικά και εξαναγκάζει τους δανειστές της χώρας να μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων παρουσιάσθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Eurogroup Working Group (στο οποίο συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης) στις Βρυξέλλες και έλαβε το πράσινο φως. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου.

Την αισιοδοξία του ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για την εθελοντική απομείωση, τουλάχιστον κατά 50% της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, εξέφρασε ο επικεφαλής της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, Φρεντερίκ Ουντεά.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας.
Πηγή: skai.gr