Όλες οι αλλαγές εδώ και τώρα

Έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία της χώρας μέσα από την κρίση, τόνισε στις δηλώσεις του μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Γνωστοποιώντας τις αποφάσεις του υπουργικού είπε – μεταξύ άλλων - ότι η κυβέρνηση προωθεί άμεσα το πρώτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων 5 δισ. ευρώ, την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με καταργήσεις, συνενώσεις και συρρικνώσεις φορέων - χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα - την ενεργοποίηση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, αλλά και άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας, το ενιαίο μισθολόγιο και τον ενιαίο φορέα φόρων και εισφορών.

Οι αποφάσεις του υπουργικού

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι η πρώτη φάση που στοχεύει στη συγκέντρωση των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2011, προχωρά αμέσως. Όπως είπε, ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν ένα κράτος εξυπνότερο, λειτουργικότερο και φιλικότερο προς τον πολίτη.

Το πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων αρχίζει με διαφοροποιήσεις, καθώς η πώληση ποσοστών εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών μετατέθηκε για αργότερα, αντίθετα προωθείται άμεσα η επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ, της σύμβασης με το Ελευθέριος Βενιζέλος, παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, πώληση της ΔΕΠΑ και ποσοστού από τα ΕΛΠΕ.

Όπως είπε ο υπουργός «προχωράμε αμέσως. Αύριο τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία του κράτους θα μεταφερθούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των φορέων που περιλαμβάνονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είπε ότι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες για όλους τους φορείς και για όλα τα υπουργεία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά σε καταργήσεις, συνενώσεις και συρρικνώσεις φορέων.

Είπε ακόμα ότι ελήφθη η απόφαση για άμεση ενεργοποίηση και διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ, το οποίο θα προσλάβει επιτροπές κατάρτισης του πλεονάζοντος προσωπικού. Το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επανεκπαίδευση, μετακίνηση σε άλλον τομέα ή απασχόληση με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Ο υπουργός τόνισε πως σε αυτή τη φάση δεν προβλέπονται απολύσεις, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις, αν - όπως είπε - ένας εργαζόμενος δεν αξιοποιήσει καμία ευκαίρια, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, από αυτές που δίνει η εργασιακή εφεδρεία.

Για τον στενό δημόσιο τομέα, είπε ότι προχωράμε στον κρατικό υπάλληλο και όχι στον υπάλληλο συγκεκριμένου υπουργείου και τόνισε ότι εκεί μπορεί να γίνει η μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού.

Παράλληλα, έκανε λόγο για αλλαγές στην αγορά εργασίας. Όπως είπε, σύντομα ανακοινώνεται ο οριστικός νέος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ θα θεσπιστεί ένας ενιαίος φορέας φόρων και εισφορών.

Τόνισε ότι θα κλείσουν όλα τα κενά που έχουν μείνει σε σχέση με το άνοιγμα των επαγγελμάτων, συμπεριλαμβανόμενων και αυτό των φορτηγατζήδων για οποίο προβλέπονταν προθεσμία μέχρι το 2013.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο όπως είπε θα αποκαταστήσει αδικίες και ανισότητες. Τόνισε ότι θα παρουσιαστεί σε τρεις εβδομάδες.

Επίσης, έκανε λόγο για ένα πραγματικά, διαφανές και δίκαιο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα βασίζεται στην ισότητα και την αξιοκρατία. Γνωστοποίησε ότι δεν καταργούνται πλήρως τα πριμ παραγωγικότητας, αλλά θα αντιστοιχούν στο πραγματικό αποτέλεσμα. Θα δίνουμε το πριμ εκεί που πρέπει, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι όποιος φορέας δε δηλώνει τις δαπάνες του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα παύει να χρηματοδοτείται.

«Έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε»

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να βγει από την κρίση ανακαταλαμβάνοντας τη θέση που της αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά και για αυτό χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας. Σημείωσε ότι αν δε γίνει αυτό, «θα μείνουμε καθηλωμένοι, δε θα δώσουμε στις νέες γενιές την ευκαιρία που είχαν οι προηγούμενες», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ιστορική αδικία».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «πρέπει να δώσουμε στον έλληνα πολίτη την ευκαιρία να ξανανιώσει υπερήφανος».

Ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνιμη πληγή της ΕΕ, είναι ισότιμη ανταγωνιστική χώρα που έχει πρόβλημα σε σχέση με δημόσιο χρέος και το έλλειμμά της, που για να ξεπεραστούν χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές.

Πάντως, ανέφερε ότι εφόσον αναγκαζόμαστε να δανειστούμε μεγάλα χρηματικά ποσά από τους εταίρους μας, πρέπει να συμφωνήσουμε μαζί τους στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές, υπογράμμισε ότι δεν χρειαζόταν να περιμένουμε ούτε την τρόικα, ούτε το μνημόνιο και τόνισε ότι «σήμερα το υπουργικό συμβούλιο έλαβε οριστικές αποφάσεις».

Την έντονη αντίδραση τους στις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και βουλευτές της κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr