Κλείσιμο

Στρος Καν: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη,

"Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι επίπονο για τον ελληνικό λαό και αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνω απόλυτα" είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χώρα μας μπορεί τελικά να καταφέρει να ξεπεράσει τις δημοσιονομικές δυσκολίες. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε κατά την έναρξη των εργασιών της ανοιξιάτικης συνόδου κορυφής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ο κ. Στρος Καν εξέφρασε με βεβαιότητα την πεποίθησή του ότι "το δημοσιονομικό πρόγραμμα στην Ελλάδα θα επιτύχει και θα αποδώσει" αρκεί- όπως είπε- "αυτό το πρόγραμμα να εφαρμοστεί στο ακέραιο από την ελληνική κυβέρνηση".

Τόνισε ότι "οι ελληνικές αρχές έχουν καταβάλλει μέχρι σήμερα σημαντικές προσπάθειες και έχουν λάβει αρκετά δύσκολα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για τη χώρα", ωστόσο άφησε αιχμές για την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο της φοροδιαφυγής. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε με εμφατικό τρόπο "η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία οι πλούσιοι δεν πληρώνουν στο κράτος τα βάρη που τους αναλογούν". Και αυτό ο κύριος Στρος Καν το χαρακτήρισε ως ένα "κομμάτι του προγράμματος που δεν έχει δουλέψει μέχρι στιγμής όσο θα έπρεπε". Ταυτοχρόνως έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να μην υποκύψει σε μεταρρυθμιστική κόπωση, δηλαδή με άλλα λόγια "η ελληνική κυβέρνηση να μην ξεμείνει από μπαταρίες". Τέλος ο διευθυντής του ΔΝΤ πέταξε το γάντι και στους ηγέτες της ευρωζώνης λέγοντας ότι "οφείλουν να κάνουν πράξη όσα έχουν εξαγγείλει" για την στήριξη της Ελλάδας και των άλλων ευάλωτων ευρωπαϊκών οικονομιών. "Μέχρι στιγμής ακόμα περιμένουμε" όπως είπε.

"Για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ο κ. Στρος Καν είπε ότι "οι ανισορροπίες μεταξύ αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων χωρών παραμένουν", ότι "η ανάκαμψη συνεχίζει να είναι εύθραυστη" και ότι ειδικά για τις ανεπτυγμένες οικονομίες το νούμερο ένα πρόβλημα είναι τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται".


Πηγή: skai.gr