L' Echo: «Οδεύουμε προς τα ευρωομόλογα»

Προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ευρωομολόγων βαδίζει η Ευρώπη, παρά τις έντονες αντιδράσεις που εξακολουθεί να εγείρει η ιδέα για την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης, επισημαίνει την Τετάρτη στο κύριο άρθρο της η έγκυρη βελγική εφημερίδα L' Echo με τίτλο «Tα ομόλογα της ΕΕ λειτουργούν».

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας εξέδωσε ομόλογα αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εγγυημένα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, αναφέρει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι η επιτυχία τους ήταν θεαματική, με τη ζήτηση να αγγίζει τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η επιχείρηση ολοκληρώθηκε μέσα σε 15 λεπτά.

Βέβαια, σημειώνει η εφημερίδα, είμαστε ακόμη μακριά από ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό για το χρέος που θα εξέδιδε ευρωομόλογα για να αντικαταστήσει τις εθνικές πιστώσεις. Ωστόσο το ταμείο διάσωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δανείζονται στις αγορές για να χρηματοδοτήσουν την Ιρλανδία, με χαμηλότερα επιτόκια, χάρις στην υπογραφή άλλων χωρών. Το χαρτί αυτό φέρει το βαθμό ΑΑΑ και έχει έντονη ζήτηση, η απόδοση είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτή του γερμανικού ομολόγου, και ελαφρώς χαμηλότερη από το ποσό που θα έπρεπε να πληρώσει η Ιρλανδία για να αναχρηματοδοτηθεί στις αγορές αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Συνεχίζοντας όμως αναφέρει ότι η Γερμανία σήμερα επωφελείται από τα χαμηλότερα επιτόκια με τα οποία δανείζεται στις αγορές και αρνείται να πληρώσει πιο ακριβά για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Συνδέει επίσης τη στήριξή που παρέχει με την πιθανότητα χρεοκοπίας το 2013 των «μη φερέγγυων» κρατών, γεγονός που θα επιφέρει την αύξηση του κόστους αναχρηματοδότησης των επισφαλών χωρών. Τα ομόλογα του μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφετηρία των ευρωομολόγων. «Και το ίδιο μπορεί να ισχύει για την γερμανική αλληλεγγύη», καταλήγει το άρθρο.
Πηγή: skai.gr