Ανοιξαν οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου «Τουρισμός & Ανάπτυξη»

Με ομιλία του Δρ. Don Hawkins, καθηγητή τουριστικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο George Washington, άνοιξαν τη Δευτέρα οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου «Τουρισμός & Ανάπτυξη» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Οπως είπε ο κ. Hawkins, η αξία της διεθνούς τουριστικής αγοράς εκτιμάται στα 1,6 τρισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5% το χρόνο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).
Επίσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ), ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 40% του συνόλου των συνολικών υπηρεσιών που εξάγονται ανά τον κόσμο. Τα έσοδα του τουρισμού έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα του διεθνούς εμπορίου. Ο τουρισμός έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την αγροτική οικονομία και τις κατασκευές, μέχρι τις νέες τεχνολογίες αιχμής, δημιουργώντας συνεχώς νέες θέσεις εργασίας. Ο ΠΟΤ επίσης σημειώνει ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις, από 25 εκατ. το 1950, έφτασαν τα 808 εκατ. το 2005.
Αναφερόμενος ο καθηγητής στην παγκοσμιοποίηση, υπογράμμισε ότι, σε συνδυασμό με τον τοπικό παράγοντα επιδρά με έναν μάλλον περίεργο τρόπο στον τουριστικό προορισμό, τον οποίο ο καθηγητής Dr. Don Hawkins περιέγραψεως το παράδοξο φαινόμενο του «glocalization», δηλαδή το αποτέλεσμα της σύγκλισης της παγκοσμιοποίησης με τον τοπικό παράγοντα. Η βασική αρχή του glocalization είναι η δημιουργία επαρκούς ζήτησης παγκόσμια, προστατεύοντας το προϊόν που παράγεται τοπικά. Κατά αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται βιωσιμότητα τοπικά με ανώτερα αποτελέσματα στην αγορά-στόχο παγκόσμια.
Το σίγουρο, όπως τόνισε ο καθηγητής, είναι ότι το glocalization επιβάλλει μια ολιστική προσέγγιση που απαιτεί την ολοκληρωμένη γνώση και διαχείριση του προορισμού και συνδέει το τουριστικό μάρκετινγκ με τις επενδύσεις (προβολής) σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτό το παράδοξο του glocalization μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο σύγκλισης παραγόντων, που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται αντικρουόμενοι. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να ενθαρρύνει καινοτόμες επενδυτικές πολιτικές αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, μαθαίνονται από άλλους και χρησιμοποιώντας τη γνώση για την βελτίωση των αποτελεσμάτων.
Την Τρίτη, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, θα αναλυθεί γιατί και πόσο η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού εξαρτάται από τις νέες επενδύσεις και θα παρουσιασθούν οι βασικές συνιστώσες μιας μακρόπνοης, ευέλικτης εθνικής στρατηγικής για τις τουριστικές επενδύσεις, σύμφωνα με σχετική μελέτη Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου των Πατρών.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr