Ανησυχίες και διαβεβαιώσεις για την ελληνική οικονομία

Οι χώρες μέλη της ΕΕ "φέρουν κοινή ευθύνη" για τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

"Αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα μέλος έχει επίδραση σε όλες τις άλλες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μια ενιαία νομισματική μονάδα. Για αυτό φέρουμε όλοι κοινή ευθύνη" απέναντι στην Ελλάδα, σημείωσε η ίδια στη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στη Βόννη, στη δυτική Γερμανία.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος που αντιμετωπίζει. 

Αλλά και ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Συμβουλίου των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έβαλντ Νοβότνι τόνισε ότι η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας δε θα προκαλέσει κατάρρευση στην ευρωζώνη. 

Ο Νοβότνι επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά "δεν είναι ο ρόλος μας να βοηθήσουμε συγκεκριμένα σε αυτό το θέμα".

Ωστόσο, η  υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Σεσίλια Μάλμστρομ, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα "πολύ σοβαρή".

"Ανησυχούμε βεβαίως", δήλωσε σε δημοσιογράφους, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το θέμα "δεν βρίσκεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη" των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, "αλλά φαντάζομαι ότι οι πρωθυπουργοί (και αρχηγοί κρατών) θα μιλήσουν ανεπίσημα για το ζήτημα αυτό, επειδή η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή", προσέθεσε.

"Είναι μια κατάσταση δύσκολη, που χρειάζεται χρόνο, πολιτικό θάρρος και μεταρρυθμίσεις", σημείωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι "εμείς είμαστε μια οικογένεια και προσπαθούμε οι μεν να υποστηρίζουμε τους δε".

Οι Έλληνες "γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν, αλλά βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και αυτό παίρνει χρόνο", κατέληξε.

Τονίζεται ότι οι 27 αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με σκοπό να επιβεβαιώσουν τον ηγετικό ρόλο της Ένωσης στην προσπάθεια για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Ωστόσο, τη στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει επιστρέψει για τα καλά στην Ευρώπη, αρκετά κράτη - μέλη θεωρούν “άτοπη” τη συζήτηση περί χρηματοδότησης για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.
Πηγή: skai.gr