Υπό εξαφάνιση εκατομμύρια ζώα και φυτά

Αποθαρρυντικά είναι τα νέα για το μέλλον της πανίδας και της χλωρίδας τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθώς ως το 2020 προβλέπεται ότι θα έχουν εξαφανιστεί 10 εκατομμύρια είδη ζώων και φυτών.

Σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN), η οποία συντάχθηκε από 7.000 ειδικούς από όλο τον κόσμο, η χλωρίδα και πανίδα του πλανήτη κινδυνεύουν άμεσα, αφού 16.119 είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση.

Στην Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Κόκκινης Λίστας, τα απειλούμενα είδη πανίδας είναι: ποσοστό 42% των ενδημικών πτηνών, 43% των πεταλούδων, 30% των αμφίβιων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού.

Τα στοιχεία είναι εξίσου ανησυχητικά και για τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, φιλοξενώντας στις θάλασσες, στις ακτές, στις λίμνες, στα ποτάμια και στα δάση της σπάνια ζώα, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οι απόψεις των επιστημόνων για τα αίτια της συνεχούς εξαφάνισης μεγάλου αριθμού ειδών ζώων, διίστανται.

Εκτός από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που προκαλεί τις κλιματολογικές αλλαγές και την απότομη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, υπάρχει και η άλλη πλευρά, η οποία υποστηρίζει ότι η εξαφάνιση πολλών ειδών ίσως οφείλεται στον άνθρωπο και όχι στις κλιματικές αλλαγές.
Πηγή: skai.gr