Κλείσιμο

Τουρκμενιστάν: Κλείνουν οι διάσημες «Πύλες της Κολάσεως»- Το σφάλμα Σοβιετικών γεωλόγων που τις «άνοιξε» (pics)

Kλείνουν οι διάσημες «Πύλες της Κολάσεως» στο Τουρκμενιστάν.

Πρόκειται για ένα εκ των πιο δημοφιλών τουριστικών αξιοθέατων στη χώρα και η απόφαση για άμεσο σφράγισμα έρχεται μετά από σχετική εντολή του Προέδρου της χώρας.

Πρόκειται για έναν τεράστιο κρατήρα αερίου στην έρημο κρατήρα που καίει εδώ και δεκαετίες ασταμάτητα στην έρημο του Τουρκμενιστάν. 

Ο πρόεδρος Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, δήλωσε πως αποφάσισε την κατάσβεσή τους για περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς λόγους, καθώς και μέρος των προσπαθειών αύξησης των εξαγωγών φυσικού αερίου.

«Χάνουμε πολύτιμους φυσικούς πόρους για τους οποίους θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε σημαντικά κέρδη και να τους χρησιμοποιήσουμε για τη βελτίωση της ευημερίας του λαού μας», δήλωσε ο Μπερντιμουχαμέντοφ στα ΜΜΕ της χώρας δίνοντας εντολή στους αξιωματούχους να «βρουν λύση για την κατάσβεση της φωτιάς».

Σύμφωνα με γεωλόγους του Τουρκμενιστάν, ο τεράστιος κρατήρας σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1960 αλλά η φωτιά ξέσπασε τη δεκαετία του 1980.

Σημειώνεται πως στο παρελθόν έγιναν πολλές προσπάθειες για το σφράγισμα τους.

Ενδεικτκά το 2010 όταν ο Μπερντιμουχαμέντοφ είχε διατάξει και πάλι ειδικούς να βρουν έναν τρόπο να σβήσουν τις φλόγες.

Πότε άνοιξαν

Οι διάσημες "πύλες" άνοιξαν το 1971 όταν μια ομάδα Σοβιετικών γεωλόγων εκτελούσε ερευνητικές εργασίες και βρήκε μια υπόγεια σπηλιά γεμάτη αέριο.

Όταν οι ειδικοί άρχισαν τη γεώτρηση στην περιοχή προκλήθηκε κατάρρευση του εδάφους, η οποία με την σειρά της είχε ως αποτέλεσμα το άνοιγμα μιας τεράστιας τρύπας, που απέβαλλε αέριο.

Οι γεωλόγοι φοβήθηκαν για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής κι έτσι αποφάσισαν να βάλουν φωτιά στο πηγάδι, πιστεύοντας ότι οι φλόγες θα έσβηναν από μόνες τους άμεσα, κάτι το οποίο φυσικά αποδείχθηκε μέγα σφάλμα αφού η φωτιά εν τέλει όχι μόνο δεν έσβησε αλλά παραμένει ενεργή για δεκαετίες, φτάνοντας τον "μισό αιώνα ζωής".

ΠΗΓΗ: CNN-DW

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: AP