Στέλεχος Παγκόσμιου Μετεωρ. Οργανισμού στον ΣΚΑΪ: Το 2023 είναι ήδη το τρίτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ

Προειδοποιεί μάλιστα ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια εκτιμάται ότι θα έχει καταγραφεί η θερμότερη χρονιά στα χρονικά, με το 2023 να είναι ήδη το τρίτο θερμότερο στην ιστορία τήρησης αρχείων.

Ο πλανήτης βρίσκεται στη δίνη ακραίων καιρικών φαινομένων. Πύρινη λαίλαπα και καύσωνες από τη μία, πλημμύρες και καταστροφές από την άλλη.

Όμως η γη ήταν και στο παρελθόν αντιμέτωπη με απότομες διακυμάνσεις στις καιρικές συνθήκες, ενώ μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη γη λόγω της κλιματικής αποσταθεροποίησης.

Τι είναι διαφορετικό τώρα και γιατί βρίσκεται σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα; 

Ο Δρ. Χοσέ Αλβάρο Σίλβα, Σύμβουλος της Υπηρεσίας Κλίματος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού εξηγεί αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και την Κορίνα Γεωργίου ποιος είναι ο παράγοντας ανησυχίας των ειδικών.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια εκτιμάται ότι θα έχει καταγραφεί η θερμότερη χρονιά στα χρονικά, με το 2023 να είναι ήδη το τρίτο θερμότερο στην ιστορία τήρησης αρχείων.

Χτυπά ακόμη καμπανάκι κινδύνου για την αγροτική παραγωγή στη Νότια Ευρώπη που κινδυνεύει να περιοριστεί σημαντικά λόγω της κλιματικής κρίσης. 

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ: 

K.Γ.: Δρ. Σίλβα ευχαριστούμε που είστε στον ΣΚΑΪ. Βλέπουμε ακραία καιρικά φαινόμενα να εκδηλώνονται στην καρδιά του καλοκαιριού σε διαφορετικά μέρη της Ευρώπης αλλά κι ευρύτερα στον κόσμο. Όμως ο πλανήτης έχει βιώσει ακραίες κλιματικές συνθήκες και στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Τι είναι διαφορετικό τώρα που κάνει τους επιστήμονες να ανησυχούν σε τέτοιο βαθμό;

Χοσέ Αλβάρο Σίλβα: Βλέπουμε ακραία φαινόμενα σχεδόν παντού. Έχουμε τώρα πιο έντονα και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, αυτός είναι ο παράγοντας ανησυχίας μου. Για κάθε επιπλέον βαθμό Κελσίου που καταγράφει η γη, αναμένουμε ότι η ποσότητα του νερού στην ατμόσφαιρα θα αυξάνεται κατά 7%. Επίσης, οι αλλαγές που υπάρχουν στους αεροχειμάρρους προκαλούν μοτίβα στον καιρό που οδηγούν σε καύσωνες και άλλα είδη ακραίων φαινομένων, κι αυτό σημαίνει κάποιες φορές ότι σε μια περιοχή μπορεί να έχουμε ακραία ζέστη, ενώ σε μια άλλη ισχυρές βροχοπτώσεις. Επίσης, μπορεί τη μία εβδομάδα να βιώνουμε ακραιά ζέστη και την άλλη εβδομάδα θερμοκρασίες κάτω από τις μέσες φυσιολογικές, όπως έχουμε δει να συμβαίνει αυτό το καλοκαίρι.

K.Γ.: Πώς θα μοιάζουν τα καλοκαίρια στη Νότια Ευρώπη στο άμεσο μέλλον; Τι θα πρέπει να περιμένουμε εμείς οι Έλληνες και τι ακολουθεί έπειτα από ένα εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι; Τι είδους χειμώνας;

Χοσέ Αλβάρο Σίλβα: Αυτό που προβλέπεται στο μέλλον είναι μια αύξηση των ακραίων θερμοκρασιών. Τώρα λοιπόν βιώνουμε πιο θερμά καλοκαίρια, πιο εκτεταμένες περιόδους θερμού και ξηρού κλίματος, φαινόμενο το οποίο συμβαίνει περισσότερο στις μεσογειακές χώρες, επηρεάζοντας τη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Αυτό επίσης σημαίνει λιγότερη βροχόπτωση στη διάρκεια του χρόνου, και στη διάρκεια του καλοκαιριού περισσότερες θερμοκρασίες ρεκόρ, πιο υψηλές θερμοκρασίες. Όμως στη διάρκεια του χειμώνα τα φαινόμενα ψύχους εξακολουθούν να εκδηλώνονται, όχι όμως με την ίδια συχνότητα όπως στο παρελθόν. Επομένως μπορεί να δούμε πιο σύντομες χρονικές περιόδους κατά τις οποίες θα βιώσουμε το κρύο. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα στα χρονικά κι αυτό που προβλέπουμε είναι ότι μεταξύ του 2023 και του 2027 είναι πολύ πιθανό να έχουμε καταγράψει τη θερμότερη χρονιά στα χρονικά. Αυτή η χρονιά είναι, μέχρι στιγμής, η τρίτη πιο θερμή που έχει καταγραφεί ποτέ κι ακόμη το φαινόμενο "Ελ Νίνιο" δεν έχει εκδηλωθεί πλήρως.

K.Γ.: Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια επισιτιστική κρίση λόγω της κλιματικής καταστροφής; Μπορεί η κλιματική κρίση να οδηγήσει σε επισιτιστική κρίση;

Χοσέ Αλβάρο Σίλβα: Λόγω της κλιματικής αλλαγής κάποιες περιοχές δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν τα καλλιεργούμενα είδη τους όπως στο παρελθόν. Οι μεσογειακές περιοχές είναι τώρα αντιμέτωπες με τις συνέπειες της ξηρασίας που αυξάνεται σε συχνότητα. Η Νότια Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιες επιπτώσεις σε κάποιες αγροτικές πρακτικές, λόγω αυτής της εκτεταμένης ξηρής περιόδου και της λειψυδρίας που υπήρξε στη διάρκεια του χρόνου.

Πηγή: skai.gr
TAGS: κλίμα