Rosatom: Δεν έγινε κανένα πυρηνικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις μας

Δεν έγινε κάποιο πυρηνικό ατύχημα διαβεβαιώνει η ρωσική κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, αναφερόμενη στα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης ραδιενεργού υλικού που ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα στις αρχές Οκτωβρίου, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της εταιρείας επιβεβαίωσε ότι ο ραδιενεργός ιστότοπος Ρουθήνιο 106 βρίσκεται 1.000 φορές πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, στα βουνά των Ουραλίων. Η υπηρεσία συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία.

Εν τω μεταξύ, χθες και η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας επεσήμανε ότι ανίχνευσε σε ορισμένες περιοχές της χώρας εξαιρετικά υψηλά επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106.

Η έκθεση της Rosatom επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του Ινστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας στις 9 Νοεμβρίου. Το Ινστιτούτο ανέφερε πως η μόλυνση πιθανά προήλθε από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας ή του Καζακστάν.

Το σημείο των Ουραλίων όρων που εντοπίστηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδιενεργού υλικού είναι το χωριό Αργκαγιάς το οποίο απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό του Μαγιάκ, όπου το 1957, επί σοβιετικής εποχής, είχε συμβεί σοβαρό πυρηνικό ατύχημα και σήμερα στις εγκαταστάσεις του γίνεται επεξεργασία χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων.


Πηγή: skai.gr