Ρεύμα από τα σκουπίδια

Ηλεκτρική ενέργεια από χωματερή θα παράγουν οι Αυστραλοί. Συγκεκριμένα δημιουργείται χωματερή στην περιοχή Γκούλντμπερν, 200 περίπου χιλιόμετρα έξω από το Σίδνεϊ, το περιεχόμενο της οποίας θα χρησιμοποιηθεί σε περίπου 6 μήνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εταιρεία Verolia, η οποία εκμεταλλεύεται τη χωματερή, έχει σχεδιάσει σύστημα με το οποίο το μεθάνιο που παράγεται εκεί από την αποσύνθεση των απορριμμάτων, θα διοχετεύεται σε μικρό γειτονικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία αποσκοπεί στο να κερδίσει χρήματα τόσο από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στο εθνικό δίκτυο και την κρατική εταιρεία Energy Australia, όσο και από την μετατροπή των απορριμμάτων σε λίπασμα.

Επίσης το ζεστό νερό που θα προκύψει από την επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συντηρήσει θερμοκήπια και ιχθυοκαλλιέργειες.

Η Verolia έχει υπογράψει συμβόλαιο με την Energy Australia και υπολογίζεται ότι οι δράσεις που αναπτύσσει, θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων κατά περισσότερο από 800.000 τόνους ετησίως, ενώ θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια 20 μεγαβάτ ανά ώρα, ώστε να εξασφαλίζεται η ηλεκτροδότηση 30.000 σπιτιών ετησίως.

Η εταιρία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα απορρίμματα αντί να τα θάψει και εξαιτίας της απόδοσης τελών ($50 για κάθε τόνο αποβλήτων που μπαίνει σε μια χωματερή) που επιβάλλει η Κυβέρνηση της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Παρόλο που η εταιρεία αντιμετώπισε δυσκολίες στη μεταφορά των απορριμμάτων, εξαιτίας αντιδράσεων των κατοίκων του Κλάιντ, που δεν ήθελαν το χτίσιμο σταθμού απορριμμάτων στην περιοχή, υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή και επιπλέον σταθμού στο Γούντλον, ο οποίος θα χειρίζεται 240.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως.

Για τη μεταφορά των απορριμμάτων χρησιμοποιούνται κυρίως τρένα ώστε να μην επιβαρυνθεί επιπλέον το οδικό δίκτυο.

Σημειώνεται ότι το μεθάνιο, που ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τις χωματερές, τα ανθρακωρυχεία, τις εξορύξεις πετρελαίου και γκαζιού και τις αγροτικές καλλιέργειες, είναι αέριο 20 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα και ένα 20% της αύξησης της θερμοκρασίας της γης (φαινόμενο του θερμοκηπίου) αποδίδεται σε αυτό.
Πηγή: skai.gr