Πύρινο το 2007

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι 3.376 τετρ.χλμ. δασικής έκτασης έχουν καταστραφεί ήδη από τις πυρκαγιές το 2007, έναντι 3.585 τ.χλμ. ολόκληρο το 2006, με το μήνα του Ιουλίου να χαρακτηρίζεται ως ο χειρότερος από το 1985 που άρχισε η καταγραφή αυτή.

"Μολονότι η περίοδος των δασικών πυρκαγιών άρχισε μόλις τώρα, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι 3.376 τετρ.χλμ. έχουν ήδη καεί το 2007, σε σύγκριση με τα 3.585 τετρ.χλμ. το 2006", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Σε αυτά δεν συνυπολογίζονται οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν τις τελευταίες ημέρες στα Κανάρια και στην Ιβηρική Χερσόνησο, διευκρινίζει η Επιτροπή.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (Effis), που υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες για να υπολογίσει την καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές σε 19 χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών στα δάση.

Σε τέσσερις από τις χώρες αυτές (Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία) κάηκαν φέτος 2.229 εκατ. στρέμματα.

"Ο Ιούλιος του 2007 είναι ο χειρότερος Ιούλιος που έχει καταγραφεί" και "ένας από τους χειρότερους μήνες" που έχουν καταγραφεί ποτέ σε σχέση με τις πυρκαγιές, προσθέτει η Επιτροπή.

Το Effis προειδοποιεί εξάλλου ότι εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών στα δάση τις προσεχείς ημέρες.
Πηγή: skai.gr