Πότε θα κλείσουν οι παράνομες χωματερές

Προχωρούν τα έργα για την αποκατάσταση και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών στην Ελλάδα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν κλείσει 103 παράνομες χωματερές, ενώ το 2014 αναμένεται να κλείσουν συνολικά 263 χωματερές και άλλες 30 θα έχουν αποκατασταθεί το 2015.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στην προοπτική των αποτελεσμάτων της τελευταίας φάσης του προγράμματος αποκαταστάσεων μέσα στο 2013 και το 2014 (που περιελάμβανε 396 ΧΑΔΑ τον Οκτώβριο 2012), όπου σημειώνεται σταθερή πρόοδος στην εκτέλεση του προγράμματος αποκατάστασης ΧΑΔΑ.

Για την εξυπηρέτηση του προγράμματος προβλέφθηκαν ειδικά μέτρα χρηματοδότησης, διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης, συνεχούς παρακολούθησης και λειτουργίας Προχωρούν τα έργα για την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών στην μηχανισμών. Προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων των Περιφερειακών Σχεδιασμών και παρατηρείται σημαντική δυναμική ως προς την ενεργοποίηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων. Ήδη, διαγωνισμοί για 14 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων είναι σε εξέλιξη με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, με τη λειτουργία των οποίων θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η εκτροπή αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ.
Στη χώρα λειτουργεί ήδη εκτεταμένο δίκτυο συλλογής και επεξεργασίας για ορισμένες κατηγορίες επικινδύνων αποβλήτων και υπάρχουν ήδη δύο (2) αδειοδοτημένοι χώροι υγειονομικής ταφής επικινδύνων αποβλήτων (με Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων): της ΔΕΗ στην Καρδιά Πτολεμαϊδας (Βορράς) και στη Μεγαλόπολη (Νότος), με τον πρώτο σε λειτουργία. Οι χώροι αυτοί θα έδιναν άμεση λύση, εάν δεν προσέκρουαν στις τοπικές αντιδράσεις. Πέραν αυτών, τρεις (3) ακόμη εγκαταστάσεις ειδικών κατηγοριών υπάρχουν και τρεις (3) ακόμη έχουν υποβληθεί προς αδειοδότηση.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου