Ο πλανήτης στα χέρια μας

Με ανοιχτές τις πληγές της γιορτάζει σήμερα η γη την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Την αφύπνιση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής συνείδησης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, επισημαίνουν σε μηνύματά τους η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία της χώρας. 

Απεξάρτηση από τον άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο προτείνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Όπως υποστηρίζει η τακτική αυτή θα μετριάσει τις κλιματικές αλλαγές και θα συμβάλει στον περιορισμό της φτώχειας και στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

Την ανάγκη περιβαλλοντικής και πολιτιστικής συνείδησης, τόσο της ατομικής όσο και της συλλογικής, καθώς και την ενεργοποίηση της κοινωνίας, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρει στο μήνυμα του ότι η περιβαλλοντική κρίση είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η

src=/upload_files/Image/Grafika
• • src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png
• • ανθρωπότητα.

Επισημαίνει ότι είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό και πιεστικό, περίπλοκο και πολυδιάστατο, που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ζωής στον πλανήτη.

Δυσθεώρητες χαρακτηρίζει τις διαστάσεις της περιβαλλοντικής κρίσης ο
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός τονίζει ότι το υπουργείο συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και εφαρμόζει ειδικά προγράμματα που έχουν σχέση με την ισορροπία μεταξύ αγροτικής δραστηριότητας και προστασίας περιβάλλοντος.

Προσθέτει ότι το περιβάλλον δεν περιορίζεται από σύνορα.

Ο κ. Κοντός επισημαίνει ότι είναι ώρα ευθύνης, ώστε όλοι μαζί να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας σε συνάρτηση με την διατήρηση του φυσικού πλούτου. 

Την ανάγκη
να υπάρξει άμεση παγκόσμια κινητοποίηση για την αναστροφή της καταστροφικής πορείας του περιβάλλοντος, επισημαίνουν ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Δεν φταίει γενικά ο άνθρωπος για τις καταστροφές στο περιβάλλον, αλλά η υποταγή στα μονοπώλια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Την ανάγκη να ξεφύγουμε από το υπερκαταναλωτικό πρότυπο ζωής και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης για να μην οδηγηθούμε στο δρόμο της αυτοεξόντωσης, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

Την ελπίδα να σεβαστούν περισσότερο οι επόμενες γενιές το περιβάλλον
Στο μεταξύ, περιοδεία στο Ποικίλον Όρος πραγματοποιεί την Πέμπτη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κιλιτίδης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι δεν έχουμε αυταπάτες, ωστόσο θα αρχίσουμε την προσπάθεια για την προστασία του Ποικίλου όρους.

Ο κ. Κιλτίδης πρόσθεσε ότι πρέπει να διασώσουμε όσα δάση απέμειναν στην Αττική

Σε στο ΣΚΑΪ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν στη χώρα μας να χτίζουμε παντού και εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση το Ποικίλον Όρος θα πρασινίσει εκ νέου.

Πηγή: skai.gr