Μείωση εκπομπών αερίων κατά 30% επιθυμεί ο Σαρκοζί

Την επίτευξη, "το ταχύτερο δυνατό", μιας συμφωνίας για μείωση κατά 30% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, επιθυμεί ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος Ζαν-Λουί Μπορλού.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Κοπεγχάγη, έκανε τη δήλωση αυτή σε συνάντηση που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με μη κυβερνητικές οργανώσεις που αγωνίζονται κατά των κλιματικών αλλαγών.

"Ο πρόεδρος εξήγησε εκ νέου ότι η Γαλλία πρωτοστατεί για τις μεγαλύτερες δυνατές ευρωπαϊκές αλλαγές: το να πάμε προς το 30% το ταχύτερο δυνατό", σημείωσε ο Μπορλού.

Ο Σαρκοζί "ελπίζει ότι η Ευρώπη θα δεσμευτεί" για το στόχο αυτό τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές με ορίζοντα το 2020 και οι ΗΠΑ "ως το 2030", δήλωσε εξάλλου ο Αρνό Γκοσμάν, εκπρόσωπος της οργάνωσης Γαλλία Φύση Περιβάλλον (FNE), που ήταν η μία από τις εννέα μη κυβερνητικές οργανώσεις που εκπροσωπούνταν στην συνάντηση αυτή.

Ο γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης ότι θα "στηρίξει μέχρι θανάτου" τη δημιουργία μιας παγκόσμιας οργάνωσης για το περιβάλλον, η οποία θα είναι επιφορτισμένη κυρίως με την επίβλεψη της εφαρμογής των δεσμεύσεων που θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Ο Σαρκοζί θα μεταβεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη για το κλείσιμο της συνόδου κορυφής, η οποία άρχισε τη Δευτέρα.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί μονομερώς από τον Δεκέμβριο του 2008 να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20% ως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Επίσης έχει δηλώσει ότι μπορεί να αυξήσει το ποσοστό αυτό σε 30% αν υπάρξει μια φιλόδοξη διεθνής συμφωνία.
Πηγή: skai.gr