Γαλλία: O πρόεδρος Μακρόν συγκάλεσε νέο Συμβούλιο Οικολογικής Άμυνας

AMΞ Ξ•
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε σήμερα το νέο "Συμβούλιο Οικολογικής Άμυνας", το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει δεσμεύσεις για το κλίμα και την βιοποικιλότητα, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για "πολιτική σκοπιμότητα" τρεις ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές στη Γαλλία.

Η νέα αυτή αρχή στη Γαλλία, η δημιουργία της οποίας ανακοινώθηκε στις 25 Απριλίου, απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό και 12 υπουργούς (Οικολογικής Μετάβασης, Μεταφορών, Υγείας, Οικονομίας...) και θα συντονίσει την οικολογική δράση της κυβέρνησης ώστε να διασφαλιστεί η προτεραιότητα που θα δίνεται στην προστασία του περιβάλλοντος στις δημόσιες πολιτικές, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Τα πρώτα μέτρα που θα λάβει το Συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από το μεσημέρι, ιδιαίτερα αυτά που θα αφορούν το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Montagne d'Or, ενός ανοιχτού χρυσωρυχείου στην Γουιάνα, το οποίο πρόσφατα ο πρόεδρος Μακρόν έκρινε ότι "δεν είναι συμβατό" με τις γαλλικές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες.

Το Συμβούλιο αυτό θα κάνει επίσης έναν απολογισμό του σχεδίου για το κλίμα που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2017 και του σχεδίου για την βιοποικιλότητα που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2018 και, εν γένει, θα διασφαλίσει την συνέχιση των "πράσινων" προγραμμάτων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως σχέδιο για ποδήλατα.

Ο Μακρόν κατηγορείται τακτικά από τους επικριτές του για μεγάλα λόγια για την οικολογία που διανθίζονται με συνθήματα όπως το "Make our planet great again" (Κάντε ξανά σπουδαίο τον πλανήτη μας), που δεν συνοδεύονται όμως από αποτελέσματα.

Το κόμμα του, το LREM, κατέστησε την οικολογική μετάβαση προτεραιότητα του προγράμματός του για τις Ευρωεκλογές, στις οποίες έχει στρατολογήσει μερικά μεγάλα ονόματα του οικολογικού στρατοπέδου, όπως ο Πασκάλ Κανφέν και ο Πασκάλ Ντιράν.

Ωστόσο οι οικολόγοι κατηγορούν τον επικεφαλής του γαλλικού κράτους για πολιτική σκοπιμότητα με την ενέργειά του να "πρασινίσει" το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας και με την έναρξη της λειτουργίας του οικολογικού του συμβουλίου τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ