Ευρωπαϊκό πρόβλημα ο Ασωπός

Αναγνωρίζει η Κομισιόν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης στη λεκάνη του Ασωπού ποταμού και ότι η Ελλάδα δίνει ελλιπή στοιχεία.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από το συνέδριο που διοργάνωσαν στις Βρυξέλλες οι Οικολόγοι Πράσινοι μαζί με το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού, με την συμμετοχή του ΣΚΑΪ.

Πλέον, η Επιτροπή αποδέχεται την μεγάλη τοξική δράση που έχει το εξασθενές χρώμιο στην υγεία των πολιτών και δίνει την δυνατότητα στους φορείς να συνεργαστούν με οποιοδήποτε τρόπο, φτάνει να αποδεικνύεται η ρύπανση της περιοχής.

Όπως ανέφεραν στελέχη της, αρχίζει διάλογος για να θεσπιστεί στην κοινοτική νομοθεσία όριο για το εξασθενές χρώμιο στο νερό, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία, από τον συγκεκριμένο ρύπο ακόμα και στις μικρότερες δυνατές τιμές.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο υποστήριξαν ότι όταν θα μπει αυτό το όριο θα πρέπει να τείνει προς το μηδέν.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμα και Διευθυντής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Δημήτρης Γιωτάκος ανέφερε ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Πολιτεία παραβιάζει τη νομοθεσία σχετικά με τα ύδατα, ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει στην Επιτροπή ελλιπή στοιχεία, με αποτέλεσμα τα δύο τελευταία χρόνια να είναι υπόλογη στην ΕΕ στην ενημέρωση τόσο για την κατάσταση των επιφανειακών, όσο και των υπόγειων νερών της. Είπε ακόμα ότι η Κομισιόν θα θεσπίσει όρια για το εξασθενές χρώμιο στα ύδατα, αναθεωρώντας την υπάρχουσα οδηγία καθώς νέες μελέτες καταδεικνύουν ότι το εξασθενείς είναι πολύ πιο τοξικό απ΄ ότι αρχικά υπολογίζονταν.

• • • • • • • • • src=/upload_files/Image/Grafika
• • • Η πρόεδρος των Οικολόγων Πρασίνων Μόνικα Φρασόνι τόνισε ότι το πρόβλημα του Ασωπού είναι ευρωπαϊκό, ενώ η αμερικανίδα ακτιβίστρια Έριν Μπρόκοβιτς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, τόνισε ότι η μόλυνση του Ασωπού είναι διεθνές περιβαλλοντικό πρόβλημα και χρειάζεται άμεση λύση.

Όχι άλλα λόγια και όχι άλλη κοροϊδία. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ενταχθεί το πρόγραμμα για την απορρύπανση του Ασωπού στο Δ΄ΚΠΣ, ώστε με κοινοτικά χρήματα και εθνικούς πόρους να χρηματοδοτηθεί η σωτηρία της περιοχής, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η πρώην επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι η Κομισιόν ουσιαστικά ζητά τη συνδρομή των απλών πολιτών, καθώς καλεί όποιον πολίτη έχει τεκμηριωμένα στοιχεία, σχετικά με τη ρύπανση του Ασωπού, να ενημερώσει την Επιτροπή.

 



Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε όταν ο γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελος Μπαλτάς επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα της μόλυνσης με το εξασθενές χρώμιο λέγοντας ότι η βλαβερή ουσία δεν έχει ανιχνευτεί στα επιφανειακά νερά του Ασωπού και πως ό,τι έχει ανιχνευθεί είναι απομεινάρι από το παρελθόν των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ο χημικός κ.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο δικηγόρος και μέλος του κόμματος Δράση, Γιάννης Κτιστάκης, τόνισε ότι την ευθύνη για τη μόλυνση του Ασωπού δεν την έχουν μεμονωμένοι φορείς και ότι το κράτος έχει την κεντρική ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Είπε ακόμα, ότι η ημερίδα στις Βρυξέλλες έδωσε την ευκαιρία σε όσους μάχονται για την προστασία του Ασωπού να αποκτήσουν ισχυρούς συμμάχους, που έχουν και τη γνώση ώστε να συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος, αλλά και τη δύναμη ώστε να μπορέσουν να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να συμβαδίσει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τέλος, τις 30.000 πλησιάζουν οι υπογραφές των πολιτών στην ιστοσελίδα που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της περιοχής.
Πηγή: skai.gr