Η Ελληνικός Χρυσός ολοκλήρωσε το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα

Μέρος του μεγαλύτερου προγράμματος περιβαλλοντολογικής αποκατάστασης
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί τμήμα του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Η Ελληνικός Χρυσός το έχει αναλάβει από την αρχή της δραστηριοποίησής της. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.

Η περιοχή και η χρησιμότητά της
Η αποκατεστημένη περιοχή βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας, και αποτελούσε έναν υπαίθριο χώρο απόθεσης μεταλλευτικών υλικών που σύμφωνα με τα ιστορικά διαθέσιμα στοιχεία διαμορφώθηκε τη δεκαετία του ‘80 και λειτούργησε μέχρι το 1995 - πολύ πριν την ανάληψη της ιδιοκτησίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την Ελληνικός Χρυσός - για την αποθήκευση των παραγόμενων συμπυκνωμάτων αρσενοπυριτών του μεταλλείου Ολυμπιάδας. Η συνολική έκταση του παλαιού αυτού χώρου απόθεσης ανέρχεται σε 32 περίπου στρέμματα.

Η διαδικασία καθαρισμού και η εξυγίανση
Εκτός από την απομάκρυνση του αρσενοπυρίτη, που αποτελούσε την κύρια πηγή ρύπανσης της περιοχής, απαιτήθηκαν και εκτενείς εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης από τα υπολείμματα και τα επιβαρυμένα εδάφη τα οποία μεταφέρθηκαν στο σύνολό τους στον Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, για την περιβαλλοντικά ασφαλή απόθεσή τους. Ακολούθησαν εργασίες εδαφοκάλυψης και διαμόρφωσης για την επαναφορά του αρχικού αναγλύφου. 

Η επόμενη (πράσινη) ημέρα
Με την ολοκλήρωση όλων των εργασιών, η περιοχή πλέον έχει ξεκινήσει να επανέρχεται στη φυσική της πρότερη κατάσταση και να αποκτά green εμφάνιση. Αυτό είναι εμφανές μετά τη φύτευση 3.700 ενδημικών φυτών που προέρχονται από το ιδιόκτητο φυτώριο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα. 

Δείτε στο video που ακολουθεί την αναμόρφωση της περιοχής 
 

 

Με προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος
Η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί διαχρονικά με κύριο μέλημα την προστασία του περιβάλλοντος που την φιλοξενεί και συνεχίζει, στο πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, να υλοποιεί σημαντικά έργα υψηλής τεχνογνωσίας για την πλήρη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών, τόσο από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα όσο και παράλληλα με τις εργασίες της, προκειμένου να παραδοθούν άρτιες στην τοπική κοινωνία μετά το πέρας λειτουργίας των μεταλλείων.

Έργα στα οποία η Ελληνικός Χρυσός έχει συμβάλει στην αποκατάστασή τους
Η Ελληνικός Χρυσός στο πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας συνεχίζει διαχρονικά τις εργασίες για την επαναφορά των επηρεαζόμενων περιοχών. Στο πλαίσιο του έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης, Η Ελληνικός Χρυσός έχει υλοποιήσει ήδη τα παρακάτω έργα:

1.Αποκατάσταση της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων στην Ολυμπιάδα - Πρόκειται για μία έκταση 300 στρεμμάτων, για την οποία πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την απομάκρυνση και επεξεργασία 3 εκ. τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Έως τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν καθαριστεί περί τα 160 στρέμματα της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων, με τις εργασίες να συνεχίζονται, ώστε η έκταση να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί μελλοντικά από την τοπική κοινωνία.

2.Αξιοποίηση παλαιού χώρου Φιρέ στο Στρατώνι - Από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι στείρων υλικών τα οποία παρέμεναν εκεί για δεκαετίες, τα οποία στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για κατασκευαστικές εργασίες στα μεταλλεία.

3.Αποκατάσταση-πρότυπο στο χώρο απόθεσης «Καρακόλι» - Η θέση «Καρακόλι» στο Στρατώνι, μια περιοχή στην οποία είχαν αποτεθεί στερεά κατάλοιπα από την κατεργασία μεταλλευμάτων τις προηγούμενες δεκαετίες, έχει αποκατασταθεί πλήρως και αποτελεί πλέον μελέτη περίπτωσης για σπουδαστές του αντικειμένου του περιβάλλοντος. 

4.Μετατροπή παλιού χώρους απόθεσης σε ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη - Η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός ειδικού φυτωρίου στην Ολυμπιάδα, έκτασης 150 στρ., ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, καλλιεργώντας περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης.

Η περιβαλλοντική παρακολούθηση στη διάθεση όλων
Αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί ότι η εταιρεία έχει εγκαταστήσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστημα, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε ειδική πλατφόρμα προσβάσιμη από όλους.

 

Πηγή: skai.gr