Τροχαία

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή λόγω της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν και πότε

Σε συγκεκριμένα οδικά τμήματα σε περιοχές των Δήμων Μεγαρέων, Μαραθώνος, Λαυρεωτικής, Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας και Αθηναίων λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση - παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων «ΠΑΡΙΣΙ 2024»

Κλείσιμο

Απειλούνται από τις κλιματικές αλλαγές

Οι λιγότερο ανεπτυγμένες και μικρές νησιωτικές χώρες είναι οι πλέον ευάλωτες χώρες στις κλιματικές αλλαγές παρά το γεγονός ότι παράγουν πολύ μικρό ποσοστό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι 47 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και περίπου 25 μικρές νησιωτικές χώρες ενδέχεται να υποστούν μεγάλης κλίμακας καταστροφές εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται κατά έναν βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία και το επίπεδο της θάλασσας κατά περίπου 2 χιλιοστά το χρόνο.

Οι κλιματικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν ξηρασίες, ασθένειες και καταστροφές σε παράκτιους πόρους, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και η βλάστηση, σύμφωνα με την μελέτη. Οι μεταβολές εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν σε καθοριστικό βαθμό τον τουρισμό και τις υποδομές.

Στην μελέτη αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις, η θερμοκρασία έδειξε τάση διαρκούς και μόνιμης αύξησης σε όλες τις περιοχές των μικρών νησιών από το 1901 έως το 2004.

"Αυτό προβλέπεται να συνεχισθεί, με σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας και γενική τάση αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα σε όλες τις περιοχές των μικρών νησιών, όλες τις εποχές", αναφέρει η μελέτη.

Η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας ενδέχεται να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την έκταση πολλών νησιών, ειδικά στον Ειρηνικό.

Στην πλειοψηφία τους, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες βρίσκονται στην Αφρική. Στις μικρές νησιωτικές χώρες περιλαμβάνονται η Κύπρος και η Σιγκαπούρη, καθώς και φτωχές, όπως η Γουιάνα και ο Μαυρίκιος.

Όλες αυτές οι χώρες παράγουν μόλις το 0,2% των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε σύγκριση με το 14% της Κίνας, το 22,5% των ΗΠΑ και του 24,7% της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: skai.gr