Αιολικά και κλίμα πάνε μαζί

Έτσι όπως ξοδεύουμε τους φυσικούς πόρους του πλανήτη, υπολογίζεται ότι μέχρι το έτος 2050 θα χρειάζονται τουλάχιστον δύο πλανήτες σαν τη γη για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Το 1/3 της γης θα έχει ερημοποιηθεί μέχρι το 2100, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του κλίματος και η ξηρασία θα έχει εξαπλωθεί τουλάχιστον στη μισή επιφάνεια. Η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί έως και 5 βαθμούς Κελσίου, κάνοντας τη ζωή ανυπόφορη. Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει έως και ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα, θα μεταβληθούν οι βροχοπτώσεις και θα αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης ισχυρών φαινομένων τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Αρκετοί επιστήμονες έχουν την άποψη ότι η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας που ζήσαμε το φθινόπωρο και το χειμώνα του 20062007 ήταν μια ένδειξη ότι το κλίμα δεν πάει καλά.

Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι θα πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να πάρουμε αποφάσεις για την προστασία του κλίματος και τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου. Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δείχνει αυτό το δρόμο.

Ήδη πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι των καθαρών πηγών. Η Γερμανία και η Ισπανία έχουν καταφέρει να ανεβάσουν το ποσοστό κάλυψης των ενεργειακών αναγκών από τις ΑΠΕ. Στη Γερμανία για παράδειγμα, τα 18.428 MW ενέργειας καλύπτονται από τα αιολικά. Στην Ισπανία, η ισχύ φτάνει τα 10.027 MW.

Εδώ στην Ελλάδα, μόλις 661 MW αιολικής ενέργειας είναι εγκατεστημένα. Η Οδηγία 2001/77 μας υποχρεώνει να καλύψουμε το 20,1% της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό όμως σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να εγκατασταθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον 3.000 MW ενέργειας. Σημαίνει ότι σε περιοχές που έχουν δυνατούς ανέμους θα γεμίσουν με τους πελώριους ανεμιστήρες όπως έλεγε και η γιαγιά μου.

Σχεδιάζονται νέα έργα για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές με ισχυρούς ανέμους αλλά είναι αδύνατο να πιάσουμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, το 2010 θα έπρεπε να είχαμε εγκαταστήσει τουλάχιστον 3.372 MW ενέργειας από αιολικά. Υπάρχουν σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, στη Νοτιανατολική Πελοπόννησο και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3.5 εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα θα φωτίζουν τα νοικοκυριά τους από την λεγόμενη πράσινη ενέργεια. Και ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της πράσινης ενέργειας; Δεν παράγει ούτε ένα γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα. Δεν είναι μεταφορικά καθαρή είναι κυριολεκτικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται έξω από τον στόχο που ορίζει το πρωτόκολλο του Κιότο. Το πρωτόκολλο έθετε κάποιους περιορισμούς στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου από τις χώρες που το έχουν υπογράψει. Ο στόχος είναι να μειωθούν στην Ευρώπη οι εκπομπές των αερίων την περίοδο 20082012 κατά 8% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Δυστυχώς έτσι όπως πάμε έως το 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μειώσει της εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου μόνο κατά 1,6% αναφέρει ο δρ Δημήτρης Μανωλόπουλος.

Στα μέσα Γενάρη δόθηκε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή έκθεση για το κλίμα και την ενέργεια. Ζητά να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2020 και ζητά να καλύπτουν τουλάχιστον το 20% της ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου