Τι είναι τα μωρά "nepo" που ζουν ανάμεσά μας 

Ο όρος προέρχεται από το nepotism (νεποτισμό) και αποδίδεται στα προνομιούχα μωρά (και παιδιά) των πλούσιων και διασήμων του Χόλυγουντ, τα οποία όμως διαμαρτύρονται εντόνως για την «ταμπέλα»

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύ συζήτηση στο διαδίκτυο για τα τα μωρά "nepo", τα οποία «φιγουράρουν» κυρίως στις στήλες lifestyle. 

Ο όρος προέρχεται από το nepotism (νεποτισμό) και αποδίδεται στα προνομιούχα μωρά (και παιδιά) των πλούσιων και διασήμων του Χόλυγουντ και του χώρου του δημόσιου θεάματος γενικώς. 

Ουσιαστικά, τα μωρά του νεποτισμού, (nepo babies για συντομία) είναι μία «ταμπέλα» για τα παιδιά που έχουν την τύχη (ή την ατυχία) να έχουν πλούσιους και διάσημους γονείς - επομένως και τα «μέσα» για να κάνουν καριέρα πάνω στο οικογενειακό όνομα - ακόμα και αν δεν έχουν τα προσόντα. 

Τρανταχτά παραδείγματα των σύγχρονων nepo babies είναι η Lily-Rose Depp (κεντρική φωτό - κόρη του Johnny Depp και της Γαλλίδας τραγουδίστριας Vanessa Paradis), η Lourdes Leon, κόρη της Madonna και ο Brooklyn Beckham, γιος του David και της Victoria Beckham.

Ο όρος - «ταμπέλα» έχει εξοργίσει τα διάσημα παιδιά που κάνουν την δική τους καριέρα , τα οποία υποστηρίζουν ότι αδίκως τους επιτίθεται το ίντερνετ και τα social media καθώς τα ίδια προσπαθούν να διακριθούν με βάση τις ικανότητές τους. 

Για παράδειγμα η μουσικός και ηθοποιός Λίλι Άλεν υπερασπίστηκε τα "nepo babies" (είναι και η ίδιας ως κόρη του ηθοποιού Κέιθ Άλεν και της παραγωγού ταινιών, Άλισον Όουεν) και κατηγόρησε τη βιομηχανία του θεάματος ότι προκαλεί «παιδικά τραύματα» λόγω της εχθρικής στάσης που τηρούν προς τους εργαζόμενους γονείς.

Η συζήτηση για τα μωρά του νεποτισμού συνεχίζεται στα social media με αναρτήσεις των ίδιων των διάσημων παιδιών. 

Ωστόσο, ο όρος μόνο είναι καινούριος – μεγάλοι  ηθοποιοί του Χόλυγουντ έκαναν καριέρα χωρίς ποτέ να γίνει τόσο μεγάλος ντόρος γύρω από το οικογενειακό… υπόβαθρο. 
Ενδεικτικά: Νίκολας Κέιτζ (ανιψιός του Φράνσις Φορντ Κόπολα, άλλαξε το επώνυμό του για να αποφύγει τη σύγκριση), Μία Φάρροου, Γκουίνεθ Πάλτροου, Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζένιφερ Άνιστον, Αντζελίνα Τζολί, Μπεν Στίλερ, Λάιζα Μινέλι, Κερτ Ράσελ , Κάρι Φίσερ κ.α είναι όλοι nepo babies που ξεπέρασαν τους διάσημους γονείς τους. 
 

Πηγή: skai.gr