Κλείσιμο

Θα μάθουμε, επιτέλους, την «ταυτότητα» του Banksy; - Θα πρέπει να εμφανιστεί σε δικαστήριο λόγω… δυσφήμισης

Ο άνθρωπος που θα οδηγήσει τον διάσημο καλλιτέχνη στις δικαστικές αίθουσες είναι ο 56χρονος Andrew Gallagher 

Έχει χαρακτηριστεί ως ο «πιο απρόβλεπτος εθνικός θησαυρός» της Βρετανίας. Αλλά τώρα, όπως φαίνεται, ο καλλιτέχνης γκράφιτι, Banksy, του οποίου τα έργα πωλούνται για εκατομμύρια ευρώ, πρόκειται να κάνει μια «εμφάνιση- έκπληξη» στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μπορεί και όχι... 

Σε ρεπορτάζ της η «Daily Mail» αναφέρει ότι ο Banksy -αυτό είναι το ψευδώνυμο του διάσημου καλλιτέχνη- είναι ένας 53χρονος με σπουδές στο δημόσιο σχολείο Robin Gunningham και κατονομάζεται ως πρώτος εναγόμενος σε μια αγωγή που τον κατηγορεί για δυσφήμιση. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Συγκατηγορούμενός του είναι η εταιρεία που ίδρυσε ο Banksy, την οποία ονόμασε «Pest Control Ltd». Σε αντίθεση με τον τίτλο της, η εταιρεία «πουλάει» και διαφημίζει την τέχνη του, η οποία δημιουργείται πάντοτε βράδυ και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα του κόσμου, και κοσμεί τοίχους -και όχι μόνο- στο Μπρίστολ και το Λονδίνο. Για την ακρίβεια, έργα του θα δούμε από τη Δυτική Όχθη μέχρι το Ντιτρόιτ! 

Σύμφωνα με τη «Daily Mail», ο άνθρωπος που θα οδηγήσει τον διάσημο καλλιτέχνη στις δικαστικές αίθουσες είναι ο 56χρονος Andrew Gallagher (Άντριου Γκάλαχερ), ένας επιχειρηματίας που ξεκίνησε από τη μουσική βιομηχανία, διοργανώνοντας ρέιβ πάρτι τη δεκαετία του 1990, προτού «εκμεταλλευτεί» τις εμπορικές δυνατότητες του γκράφιτι.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

«Δεν το είχα συνειδητοποιήσει τότε, αλλά οι περισσότερες από τις φωτογραφίες που τράβηξα τότε ήταν από ένα νέο παιδί που ‘’άκουγε’’ στο όνομα Banksy», εξήγησε σε συνέντευξή του πέρυσι στο ίδιο μέσο, προσθέτοντας ότι οι κάρτες και τα άλλα εμπορεύματα που πουλάει είναι «προσιτά προϊόντα για τους οπαδούς και υπάρχουν εκατομμύρια οπαδοί».

Ο Banksy και η Pest Control παραμένουν σιωπηλοί. Αφού υπέβαλαν με επιτυχία αίτηση για εμπορικό σήμα στην Ε.Ε. το 2014, είδαν την απόφαση αυτή να ανατρέπεται, όταν ο Gallagher άσκησε έφεση το 2021. Οι δικαστές σημείωσαν ότι ο Banksy, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «τα πνευματικά δικαιώματα είναι για τους χαμένους», είχε εκφράσει εδώ και καιρό περιφρόνηση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, παραμένοντας ταυτόχρονα ανώνυμος. Πέρυσι, ωστόσο, ο Banksy κέρδισε μια ξεχωριστή αγωγή, που επιβεβαίωσε το δικαίωμά του να κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα της σειράς των έργων του. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Θα καταφέρει ο Andrew Gallagher με την αγωγή εναντίον του καλλιτέχνη να μας δείξει το πραγματικό του πρόσωπο; Η πραγματική ταυτότητα του Banksy δεν έχει ποτέ επιβεβαιωθεί και οι εικασίες συνεχίζουν να περιβάλλουν τον «μυστηριώδη» καλλιτέχνη. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Ωστόσο, το 2008 η «Daily Mail» έφτασε πολύ κοντά στο να «αποκαλύψει» την ταυτότητά του, χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Τζαμάικα και έδειχνε έναν άνδρα με μπλε πουκάμισο και τζιν. Οι δημοσιογράφοι της επισκέφθηκαν το Μπρίστολ, που λέγεται ότι είναι η γενέτειρα του Banksy, όπου ένας άνδρας ισχυρίστηκε ότι η ταυτότητα του άνδρα στη φωτογραφία ήταν ο Robin Gunningham. Ο Banksy αρνήθηκε ότι η φωτογραφία είναι δική του.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Πηγή: skai.gr