Κλείσιμο

Καταστροφές και Θρίαμβοι: «Στρέψαμε το βλέμμα μας στο παρελθόν για να φανταστούμε το μέλλον»

Η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ, «Καταστροφές και Θρίαμβοι» στον ΣΚΑΪ, ολοκληρώθηκε αποσπώντας θετικά σχόλια από το τηλεοπτικό κοινό το οποίο ανταποκρίθηκε με θέρμη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το πρώτο επεισόδιο της μετάδοσής της. 

Ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Στάθης Καλύβας, μέσα από τα 7 επεισόδια της εκπομπής, περιηγήθηκε σε 200 χρόνια Ιστορίας της Ελλάδος και κάλυψε εφτά μεγάλους κύκλους της σύγχρονης Ιστορίας μας που μοιράζονται κοινά στοιχεία: μεγαλόπνοα σχέδια, μεγάλες καταστροφές αλλά και εντυπωσιακούς θριάμβους. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 40 τοποθεσίες και χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόπους - σταθμούς όπου εκτυλίχθηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας, εμβληματικά κτίρια αλλά και ιστορικά αρχεία όπου ο θεατής αποκτά πρόσβαση σε σπάνια τεκμήρια, ανέκδοτες φωτογραφίες και φιλμ. Σε αυτές τις τοποθεσίες, συνάντησε μερικούς από τους πιο επιδραστικούς ακαδημαϊκούς και μελετητές της σύγχρονης Ελλάδας - Ιστορικούς, Νομικούς, Επιστήμονες Εφαρμογών Πληροφορικής, Πολιτικούς Επιστήμονες, Δημοσιογράφους, Συγγραφείς, Κοινωνιολόγους, Συνταγματολόγους, Φιλόλογους, Οικονομολόγους.

Η εκπομπή αποτέλεσε το έναυσμα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των χρηστών στα social media ενώ 1.088.744 τηλεθεατές παρακολούθησαν για τουλάχιστον ένα λεπτό κατά μέσο όρο το κάθε πρωτότυπο επεισόδιο.

Ο Στάθης Καλύβας, κάνοντας έναν απολογισμό μετά την ολοκλήρωση των επεισοδίων, δήλωσε: 
«Βασισμένη σε μια πρωτότυπη αφήγηση της σύγχρονης ιστορίας μας με θετικό και αισιόδοξο περιεχόμενο, το οδοιπορικό αυτό στο συλλογικό μας παρελθόν πέτυχε να συνταιριάξει τις έγκυρες παρεμβάσεις κορυφαίων επιστημόνων και δημοσιογράφων με τη σφιχτή και συναρπαστική αφήγηση και τον συναρπαστικό κινηματογραφικό ρυθμό με τη μοναδική αποτύπωση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της χώρας μας. Ήταν μια τηλεοπτική σειρά που απέδειξε πως η νηφαλιότητα μπορεί να συνδυαστεί με την αιχμηρή και πρωτότυπη ματιά, η ευαισθησία με ένα καθαρό στίγμα που βρήκε ευρεία αποδοχή, η επιστημονική εγκυρότητα με ένα λόγο απλό και σαφή, και τέλος η αισθητική και η ποιότητα με την απήχηση στο ευρύ κοινό. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως έφερε μια νέα πνοή στο τηλεοπτικό τοπίο. Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι "Καταστροφές και Θρίαμβοι" υπήρξαν ένας σταθμός για την εθνική μας αυτογνωσία.»

Τι άποψη όμως έχει και η νέα γενιά Ελλήνων που δεν έζησε το μεγαλύτερο μέρος από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία; Η Generation Z παίρνει θέση και δεν είναι αυτή που νομίζουμε. Ζητήσαμε από 6 εκπροσώπους της γενιάς που μεγάλωσε πάνω στο κύμα των social media να ζήσει 200 χρόνια Ιστορίας, μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ, «Καταστροφές & Θρίαμβοι». Η Έφη Ζαφειροπούλου και ο Ευάγγελος Πετρόγιαννος από τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου στο Περιστέρι, ο Ματέο Κλήμη και η Αντωνία Μπαρδούκα από το 52ο Γενικό Λύκειο Αθηνών στον Κολωνό και η Νεφέλη Μπουλούκου και ο Γιάννης Παπαγγελόπουλος από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα συζήτησαν με τον Στάθη Καλύβα και οι απαντήσεις τους είναι αφοπλιστικές.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στο ακόλουθο video:

Δείτε όλες τις ειδήσεις 

Πηγή: skai.gr