Κώστας Σβόλης: Η Πάτρα έχει χάσει ευκαιρίες και έχουμε μείνει πίσω, εκτιμά ο υποψήφιος Δήμαρχος

H συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Πατρέων, Κώστα Σβόλη

«Η Πάτρα έχει χάσει ευκαιρίες. Πρώτα- πρώτα είναι η σταθερή άρνηση της δημοτικής αρχής να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα που τον έχει δαιμονοποιήσει. Ταυτόχρονα, έχουμε μείνει πολύ πίσω σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η ανακύκλωση, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, το κυκλοφοριακό κά».

Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Σβόλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ασκώντας κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή, σημειώνει ότι «το μέχρι τώρα έργο της το κρίνω ανεπαρκές» και προσθέτει: «Παρά το γεγονός ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή εκλέχτηκε με ευρεία πλειοψηφία, παρέμεινε εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες και κράτησε εγκλωβισμένη και την Πάτρα».

Όσον αφορά το ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητές του, εφ όσον εκλεγεί δήμαρχος Πατρέων, ο Κώστας Σβόλης επισημαίνει ότι «θεωρώ ως πλέον επείγον το πρόβλημα της καθαριότητας», συμπληρώνοντας ότι «η Πάτρα πρέπει να γίνει μια πόλη φιλική προς τους κατοίκους της και ελκυστική για τους επισκέπτες της». 

Ακολουθεί η συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Πατρέων, Κώστα Σβόλη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Ηλία Κάνιστρα:

Ερ.: Γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για δήμαρχος Πατρέων;

Απ.: Δύο είναι οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην Πάτρα μεγάλωσα, εδώ σπούδασα, εδώ ασκώ την Ιατρική. Όλη η μέχρι σήμερα ζωή βρίσκεται στην Πάτρα και είναι αυτονόητο ότι η ζωή στην πόλη με αφορά. Ταυτόχρονα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια θήτευσα στο Δημοτικό Συμβούλιο γεγονός που με έφερε σε επαφή με τα προβλήματα της πόλης από τη σκοπιά του δήμου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων ωρίμασε μέσα μου την απόφαση να εμφανισθώ μπροστά στους συνδημότες ζητώντας τους να αποφασίσουν αν είμαι κατάλληλος για δήμαρχος Πατρέων.

Ερ.: Πώς θα κρίνατε το μέχρι τώρα έργο της σημερινής δημοτικής αρχής;

Απ.: Λυπάμαι πραγματικά που το λέω αλλά το κρίνω ανεπαρκές. Παρά το γεγονός ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή εκλέχτηκε με ευρεία πλειοψηφία παρέμεινε εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες και κράτησε εγκλωβισμένη και την Πάτρα. Ένα παράδειγμα είναι ενδεικτικό. Εδώ και έξι χρόνια προσπαθούν με μετασκευάσουν το κτίριο του Αρσακείου σε Δημαρχείο κι ακόμα να τα καταφέρουν. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου από τη θεμελίωση μέχρι την παράδοσή της χρειάστηκε κάτι λιγότερο από έξι χρόνια. Το χειρότερο δε, είναι ότι αυτήν την κραυγαλέα τους αποτυχία τη διαφημίζουν ως επίτευγμα.

Ερ.: Εκτιμάτε ότι έχει χάσει ευκαιρίες η Πάτρα;

ΑΠ: Δεν χωράει καμιά αμφιβολία γι' αυτό. Πρώτα-πρώτα είναι η σταθερή άρνηση της δημοτικής αρχής να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα που τον έχει δαιμονοποιήσει. Ταυτόχρονα έχουμε μείνει πολύ πίσω σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η ανακύκλωση, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, το κυκλοφοριακό στην πόλη και σε άλλους κρίσιμους τομείς. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η άφιξη του 5-G στην Πάτρα προσκρούει στη δημοτική αρχή και αυτό είναι ενδεικτικό μια νοοτροπίας που έχει κυριολεκτικά καθηλώσει την Πάτρα.

Ερ.: Ποια ζητήματα της πόλης θα είναι στις άμεσες προτεραιότητες σας, εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;

Απ.: Θεωρώ ως πλέον επείγον το πρόβλημα της καθαριότητας. Τόσο στην τρέχουσα διαχείρισή του, η πόλη είναι βρώμικη, όσο και στην επίσης επείγουσα ανάγκη να αυξήσουμε κατακόρυφα και γρήγορα τα ποσοστά της ανακύκλωσης ως απάντηση στο ολοένα διογκούμενο πρόβλημα των αστικών απορριμμάτων. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα σύνολο προτεραιοτήτων που συγκλίνουν στον ίδιο στόχο. Η Πάτρα να γίνει μια πόλη φιλική προς τους κατοίκους της και ελκυστική για τους επισκέπτες της. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ