Κλείσιμο

Κώστας Πελετίδης υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων: Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό που γίνεται στην πόλη 

Στις άμεσες προτεραιότητές του, εφ΄ όσον επανεκλεγεί δήμαρχος Πατρέων, παρουσιάζει σε συνέντευξή του, ο Κώστας Πελετίδης

«Είναι μοναδικό αυτό που καταφέραμε εδώ στην Πάτρα και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι' αυτό που γίνεται στην πόλη μας, διότι τα τελευταία 9 χρόνια, μαζί με τον πατραϊκό λαό, δίνουμε έναν όμορφο αγώνα», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και εκ νέου υποψήφιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι «πορευόμαστε μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και παρόλα αυτά καταφέραμε να κρατήσουμε την πόλη μας όρθια, έχουμε δώσει ‘ανάσες' ανακούφισης στον πατραϊκό λαό, σε σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα».

Όσον αφορά στο ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητές του, εφ όσον επανεκλεγεί δήμαρχος Πατρέων, ο Κώστας Πελετίδης υπογραμμίζει ότι «πρώτη μας προτεραιότητα θα συνεχίσει να είναι η στήριξη του πατραϊκού λαού, μέσω και της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής μας, ενώ θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την πόλη μας, όσα έχουμε κατακτήσει και θα ανοίξουμε τον δρόμο για ακόμα περισσότερα».

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Ηλία Κάνιστρα, του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη και υποψήφιου δημάρχου στις επικείμενες εκλογές

ΕΡ: Αναφέρατε σε πρόσφατη ομιλία σας ότι «είμαστε περήφανοι γι' αυτό που γίνεται στην πόλη μας». Ποια είναι αυτά που σας κάνουν περήφανους;

ΑΠ: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, γιατί τα τελευταία 9 χρόνια, μαζί με τον πατραϊκό λαό, δίνουμε έναν όμορφο αγώνα. Πορευόμαστε μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και παρόλα αυτά καταφέραμε να κρατήσουμε την πόλη μας όρθια, έχουμε δώσει ‘ανάσες' ανακούφισης στον πατραϊκό λαό, σε σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Είναι μοναδικό αυτό που καταφέραμε εδώ στην Πάτρα και δεν είναι τυχαίο ότι λαμβάνουμε μηνύματα απ' όλη την Ελλάδα, από ανθρώπους που αναγνωρίζουν τη στάση μας, που καταλαβαίνουν ότι δεν είναι μονόδρομος ο συμβιβασμός, με δημοτικές αρχές που υπηρετούν το σύστημα.

Από την πρώτη μας μέρα στη δημοτική αρχή, στο κέντρο της προσοχής μας βρέθηκαν τα παιδιά μας και οι ανάγκες τους, οι γειτονιές μας, οι ελεύθεροι χώροι αναψυχής, άθλησης. Ό,τι καταφέραμε, έγινε γιατί δεν περιγράφουμε απλώς τα προβλήματα, αλλά βρίσκουμε την αιτία, τα εμπόδια και δίνουμε καθημερινά μάχες για να τα ξεπεράσουμε. Μπήκαμε μπροστά για τη δουλειά, για το μεροκάματο, για το σύνολο των αναγκών της πόλης. Όλα αυτά είναι που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών σε όλη την Ελλάδα».

ΕΡ: Ένα από τα έργα που περιμένουν οι πολίτες είναι η αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου. Πότε εκτιμάτε ότι θα προχωρήσει αυτό το έργο;

ΑΠ: «Η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου έχει ήδη ξεκινήσει και έχουμε πετύχει μεγάλες νίκες, μαζί με τον πατραϊκό λαό. Αρχικά, την παραχώρηση, το 2018, ενός μεγάλου μέρους του παραλιακού μετώπου στον Δήμο Πατρέων, που θα όδευε ολοταχώς στο ΤΑΙΠΕΔ, για μια ‘αξιοποίηση' τύπου Ελληνικού Αττικής. Δηλαδή, την παραχώρηση σε μονοπωλιακούς ομίλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόσβαση του πατραϊκού λαού. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, ότι ήδη προβλεπόταν από αυτούς που αγωνιούν για τα συμφέροντα των λίγων, η δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου 55.000 τ.μ.

Η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, όχι μόνο ακύρωσε αυτούς τους σχεδιασμούς, αλλά με δικά της μέσα δημιούργησε αρχικά το νότιο πάρκο, μια όαση για τους κατοίκους της πόλης, για την οποία μάλιστα ο δήμαρχος βρέθηκε κατηγορούμενος, πήγε στα δικαστήρια για ‘καταπάτηση'.

Στη συνέχεια, παραδόθηκε στον πατραϊκό λαό ο χώρος στον Κόκκινο Μύλο και πρόσφατα, το Έλος της Αγυιάς, ένα “στολίδι”, που περιλαμβάνει περίπατο οικολογικής ευαισθητοποίησης, περίπατο αναψυχής, ποδηλατοδιαδρομή μήκους δύο χιλιομέτρων, αθλητικές διαδρομές, χώρους αναψυχής, φωτισμό, τραπεζοπάγκους, παγκάκια, βρύσες, ξύλινο διάδρομο εντός του έλους, παρατηρητήρια της πανίδας, κιόσκια πληροφόρησης, ξύλινες κατασκευές διαφόρων τύπων κ.λπ. Σε όλα αυτά, η πρόσβαση των Πατρινών είναι ελεύθερη.

Το επόμενο διάστημα, προχωρά και η ανάπλαση του υπόλοιπου παραλιακού μετώπου της πόλης. Έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και έχει εξασφαλιστεί και η πρώτη χρηματοδότηση. Οι συνολικές εργασίες θα εκτείνονται σ' όλο το παραλιακό μέτωπο και στόχος είναι η άμεση σύνδεση της πόλης με την παραλιακή ζώνη. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία αθλητικών υποδομών, χώρων εκδηλώσεων και υπαίθριων εκθέσεων, θερινού θεάτρου - σινεμά, χώρων στάθμευσης, φύτευσης πρασίνου, χώρων για ψάρεμα - παιχνίδια νερού και άλλα. Και το βασικό σε όλα αυτά, είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης, κόντρα στις λογικές της εμπορευματοποίησης των πάντων».

ΕΡ: Ποια είναι τα σχέδιά σας για την περεταίρω ανάδειξη του θεσμού του καρναβαλιού;

ΑΠ: «Το καρναβάλι είναι για μας λαϊκή έκφραση και δημιουργία, που κρατά ζωντανά τα χαρακτηριστικά της ανατροπής, της σάτιρας, της χαράς. Στόχος μας είναι η σύνδεση της παράδοσής του με την τέχνη, η εκπαίδευση των παιδιών στις κατασκευές και η καλλιέργεια ανάλογης παιδείας, καθώς και η παράδοση νέων δομών, όπως τα παλαιά σφαγεία, που έγιναν χώρος προβολής του πατρινού καρναβαλιού, δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης. Πρόσφατα, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να λειτουργεί ο χώρος όλο το χρόνο, με θεματικά πάρκα, χώρους κατασκευών και πλήθος άλλων δράσεων.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στη διάρκεια των 9 χρόνων της θητείας μας, έχουμε πληρώσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ, με χρήματα από τα ταμεία του Δήμου, για χρέη και δικαστικές αποφάσεις, εξαιτίας της πολιτικής των προηγούμενων δημοτικών αρχών στο καρναβάλι.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια, καταφέραμε να απλώσουμε τις καρναβαλικές δράσεις στις γειτονιές μας -κυρίως σε ό,τι αφορά τα παιδιά-, να εμπλουτίσουμε τον καρναβαλικό διάκοσμο, να οργανώσουμε πλήθος θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, παραστατικών δρωμένων στις πλατείες και στους πεζοδρόμους, σεμινάρια, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, βιωματικά εργαστήρια.

Θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα ανοίξουμε νέους δρόμους στο καρναβάλι, με την αμέριστη βοήθεια των εργαζομένων και πολλών εθελοντών. Με την ολοκλήρωση και των έργων στα παλαιά σφαγεία, το Καρναβάλι θα δίνει όλο τον χρόνο το ‘παρών' στην πολιτιστική ζωή της Πάτρας. Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με το βλέμμα στο λαό, τη νεολαία του και τους πολλούς, με στόχο να είναι κοιτίδα λαϊκής έκφρασης και δημιουργίας, σε αντιπαράθεση με όσους θέλουν καρναβάλι των λίγων και εκλεκτών, της δράσης επιχειρηματικών ομίλων, με τη δημοτική αρχή και το Δήμο ‘πλασιέ' αυτών των συμφερόντων».

ΕΡ: Ποια ζητήματα της πόλης θα είναι στις προτεραιότητές σας, εφόσον επανεκλεγείτε Δήμαρχος Πατρέων;

ΑΠ: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την πόλη μας, όσα έχουμε κατακτήσει, θα ανοίξουμε τον δρόμο για ακόμα περισσότερα.

Πρώτη μας προτεραιότητα θα συνεχίσει να είναι η στήριξη του πατραϊκού λαού, μέσω και της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμος της Πάτρας έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη μείωση πανελλαδικά στα ανταποδοτικά τέλη. Την ίδια στιγμή, έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας και στήριξης του λαού μας, μέσω της πολιτικής μας για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και μια σειρά κοινωνικές δομές, όπως ο ξενώνας αστέγων, τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση, με αυτισμό, καθώς και μια σειρά αντίστοιχες δομές.

Θα συνεχίσουμε να έχουμε πρώτη μας προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών μας, παραδίδοντας ακόμα περισσότερες παιδικές χαρές, ελεύθερους χώρους, φροντίζοντας τα σχολικά μας συγκροτήματα, όπως κάναμε και μέχρι σήμερα. Συνεχίζοντας και ενισχύοντας τη λειτουργία του λαϊκού φροντιστηρίου Αλληλεγγύης, που στηρίζει κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά.

Η Πάτρα, μέσω των αγώνων μας και της διαφορετικής μας αντίληψης για τους ελεύθερους χώρους, ξαναγίνεται παραλιακή πόλη. Ήδη έχει αλλάξει μορφή το θαλάσσιο μέτωπο, όμως αυτό θα γίνει ακόμα πιο φανερό τα επόμενα χρόνια.

Σε όλη την πόλη, θα παραδοθούν μια σειρά έργα, που αλλάζουν προς το καλύτερο τη μορφή και τη λειτουργία της. Στο κέντρο της πόλης και σε γειτονιές, καθώς και στα χωριά μας.

Μεγάλο βάρος δίνουμε και στις υποδομές, καθώς χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της πόλης για δεκαετίες. Ήδη έχουμε καταφέρει, με συνεχείς αγώνες, η σιδηροδρομική γραμμή που θα κατασκευαστεί να περάσει υπόγεια από ένα μεγάλο τμήμα του αστικού ιστού, μήκους 5,2 χιλιομέτρων και διεκδικούμε άλλο ένα τμήμα υπογειοποίησης.

Προτεραιότητά μας είναι πάντα, οι ανάγκες του πατραϊκού λαού. Σ' αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ