εθνική οδός

Κακοκαιρία Barbara: Άνοιξαν Εθνική και Αττική Οδός και για τα βαρέα οχήματα

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, αυτή την στιγμή παρατηρείται ύφεση των φαινομένων και οι δρόμοι δόθηκαν στην κυκλοφορία. Ωστόσο, η εικόνα μπορεί να αλλάξει αργότερα

Κλείσιμο

Νέο φάρμακο για το Πάρκινσον

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature έδειξε ότι η εξέλιξη της ασθένειας του Πάρκινσον μπορεί να επιβραδυνθεί ή ακόμη και να διακοπεί χάρη σε φάρμακο το οποίο χορηγείται συνήθως για τη θεραπεία της υπέρτασης.

Δοκιμές σε ποντίκια στο πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου έδειξαν ότι η ισραδιπίνη μπορεί να αναζωογονήσει τους νευρώνες του εγκεφάλου οι οποίοι καταστρέφονται στους πάσχοντες από Πάρκινσον.

Η νόσος, η οποία πλήττει κυρίως ανθρώπους άνω των 40 ετών, προκαλεί τρέμουλο και τελικά πλήρη απώλεια της ικανότητας βάδισης.

Οι οργανώσεις για την καταπολέμηση του Πάρκινσον χαιρέτισαν το πόρισμα της έρευνας, αλλά επεσήμαναν ότι πρόκειται μόνο για προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε με βεβαιότητα ότι το εν λόγω φάρμακο θα είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες, προκειμένου να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα, δήλωσε ο Κίραν Μπριν, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της Εταιρίας για την Ασθένεια του Πάρκινσον (Parkinson's Disease Society).

Η ισραδιπίνη είναι ανταγωνιστής ασβεστίου που χορηγείται συνήθως για την καταπολέμηση της υπέρτασης, της στηθάγχης και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Northwestern διαπίστωσαν ότι ποντίκια, στα οποία είχε εισαχθεί γονίδιο για την ανάπτυξη νόσου τύπου Πάρκινσον, δεν ασθένησαν όταν τους χορηγήθηκε το συγκεκριμένο φάρμακο.

Οι νευρώνες ντοπαμίνης τους, δηλαδή νευρικά κύτταρα τα οποία καταστρέφονται στους ασθενείς με Πάρκινσον, φάνηκε να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση.

Η ντοπαμίνη είναι πολύ σημαντική ουσία η οποία επηρεάζει τον έλεγχο των κινήσεων. Όταν υπάρχει έλλειψη ντοπαμίνης, οι κινήσεις καθίστανται όλο και πιο δύσκολες και ασυντόνιστες.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τα ιόντα ασβεστίου εισέρχονται στους νευρώνες ντοπαμίνης και μεταβάλλουν τη συμπεριφορά τους. Εικάζεται ότι η ικανότητα της ισραδιπίνης να αποτρέπει την είσοδο του ασβεστίου στα νευρικά κύτταρα είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Ελπίζουμε ότι το φάρμακο αυτό θα προστατεύει τους νευρώνες ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα αν κάποιος αρχίζει να το καταναλώνει εγκαίρως, να μην ασθενήσει από Πάρκινσον, ακόμη κι αν διέτρεχε σχετικό κίνδυνο, δήλωσε ο καθηγητής Τζέιμς Σερμάιερ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Το φάρμακο μπορεί ενδεχομένως να παρατείνει και τη δραστικότητα των συνήθων φαρμακευτικών σκευασμάτων για την ενίσχυση της ντοπαμίνης, διπλασιάζοντας ή και τριπλασιάζοντας τον χρόνο δράσης τους, όπως πρόσθεσε ο καθηγητής.

Στη Βρετανία κάθε χρόνο καταγράφονται 8.000 με 10.000 νέα κρούσματα της ασθένειας του Πάρκινσον, το 95% των οποίων σε ανθρώπους άνω των 40 ετών.
Πηγή: Πηγή: BBC ( Επιμέλεια, Γιολάντα Γεωργίου)