Ναρκοτέστ προκαλεί αντιδράσεις στην Κύπρο

Προθέρμανση για τον καινούριο «big brother» φαίνεται ότι θα κάνουν σε λίγο καιρό οι οδηγοί στην Κύπρο, αφού μετά το αλκοτέστ, έρχεται και το ναρκοτέστ, αν και το συγκεκριμένο μέτρο έχει αρκετά παράδοξα και για το λόγο αυτό συγκεντρώνει ποικίλες αντιδράσεις.

Το σημαντικότερο παράδοξο είναι ότι το ναρκοτέστ μπορεί να ανιχνεύσει αποκλειστικά και μόνο μία ουσία στο σάλιο, αλλά όχι το είδος της ουσίας, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος θα θεωρείται ότι έκανε χρήση ναρκωτικών, ακόμα και εάν έχει πάρει κάποιο φάρμακο. Για το λόγο αυτό ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Στέλιος Ιερωνυμίδης κατέθεσε ερώτηση, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν η λήψη π.χ. ενός σιροπιού για το βήχα θα ανιχνεύεται από το ναρκοτέστ ως ναρκωτικό. Η εκπρόσωπος του Χημείου απάντησε θετικά, λέγοντας ότι το δείγμα σάλιου δεν μπορεί να καταδείξει εάν κάποιος έκανε χρήση φαρμάκων, κάνναβης, αμφεταμινών ή οπιοειδών.

Ένα δεύτερο στοιχείο που προκαλεί επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του ναρκοτεστ είναι το ποσοστό λάθους. Για το λόγο αυτό το Κρατικό Χημείο εισηγείται τη λήψη σάλιου σε δύο στάδια: έναν προκαταρκτικό έλεγχο και στην περίπτωση που το πρώτο δείγμα βγει θετικό, να ακολουθεί η λήψη αίματος από κυβερνητικό γιατρό, ή από εξουσιοδοτημένο κυβερνητικό νοσοκόμο.

Ο χρόνος που θα διαρκεί το ναρκοτέστ θα είναι γύρω στα 20 λεπτά με μισή ώρα, ανάλογα με την παραγωγή του σάλιου. Από κει και πέρα όμως και σε περίπτωση που τα δείγματα είναι θετικά, θα χρειάζεται ο ανάλογος χρόνος για τη μεταφορά του παραβάτη σε νοσοκομείο για τη λήψη αίματος.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για το ναρκοτέστ στην Κύπρο ήταν έτοιμο από το 2008 από το υπουργείο Συγκοινωνιών, αλλά αποσύρθηκε. Τον Αύγουστο του 2009 ετοιμάστηκε νέο, το οποίο πέρασε από το νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας και επιστράφηκε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών. Τώρα πήρε την πορεία του για το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως θα επιστραφεί στη Βουλή για συζήτηση για ψήφιση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα αποτελέσματα του Κρατικού Χημείου δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για να κατηγορηθεί κάποιο πρόσωπο για χρήση ναρκωτικών, αλλά μόνο για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Προνοείται επίσης ό,τι σχεδόν προνοείται και με το αλκοτέστ: η Αστυνομία δηλαδή θα μπορεί να δεσμεύει το όχημα κάποιου με θετικό δείγμα για 24 ώρες, ενώ ο παραβάτης θα μεταφέρεται στο σπίτι του από συγγενικά πρόσωπα. Η Αστυνομία θα μπορεί επίσης να ελέγχει τον οποιονδήποτε και εκείνος που θα αρνείται να δώσει δείγμα, θα είναι ένοχος ποινικού αδικήματος.

Αναφορικά με τη λήψη αίματος, στο νομοσχέδιο προνοείται ότι ο παραβάτης θα μεταφέρεται από την Αστυνομία σε κρατικό νοσοκομείο και το αίμα θα το λαμβάνει κυβερνητικός γιατρός, ή εξουσιοδοτημένος κυβερνητικός νοσοκόμος. Ο γιατρός ή ο νοσοκόμος, στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο κώλυμα, θα μπορούν να μεταβαίνουν και επί τόπου για λήψη αίματος. Οι ποινές που προβλέπονται είναι μέχρι 2 χρόνια φυλάκιση, ή πρόστιμο που δεν θα υπερβαίνει τις 3.500 ευρώ.
Πηγή: Μανώλης Καλατζής, Κύπρος