Μπρόκολο και καρκίνος

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, η συστηματική κατανάλωση μπρόκολου και κουνουπιδιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις έχει μοιραία κατάληξη.

Έρευνα σε δείγμα 1300 ανδρών αποκάλυψε ότι η κατανάλωση μπρόκολου και κουνουπιδιού συνέβαλε περισσότερο στην προστασία κατά των επιθετικών όγκων σε σχέση με την κατανάλωση άλλων λαχανικών.

Για τους ερευνητές ήταν ήδη γνωστό ότι τα δύο συγκεκριμένα λαχανικά περιέχουν αντικαρκινικές ουσίες.

Κατά καιρούς μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση λαχανικών και το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, αφενός τα αποτελέσματα των μελετών παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις, και αφετέρου οι ερευνητές δεν έχουν μελετήσει συγκεκριμένα τις θανατηφόρες μορφές της ασθένειας.

Η ομάδα των Αμερικανών και των Καναδών επιστημόνων διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση σκούρων πράσινων λαχανικών και σταυρανθών, κυρίως μπρόκολου και κουνουπιδιού, συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη.

Η Δρ Βικτόρια Κιρς, του Κέντρου Καρκίνου του Οντάριο και από τους επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι ο επιθετικός καρκίνος του προστάτη δεν έχει καλή πρόγνωση.

\Αν αποδειχθεί ότι η σχέση που εντοπίσαμε είναι αιτιώδης, τότε ένας πιθανός τρόπος για τη μείωση του βάρους της ασθένειας είναι ενδεχομένως η πρωτοβάθμια πρόληψη μέσω της αυξημένης κατανάλωσης μπρόκολου, κουνουπιδιού και πιθανώς σπανακιού\, συμπλήρωσε η ίδια.
Πηγή: Πηγή: BBC (επιμέλεια Γιολάντα Γεωργίου)