Πανηγυρισμοί Ερντογάν για φυσικό αερίο σε Μαύρη Θάλασσα και απειλές για Ανατολική Μεσόγειο

Την ανακάλυψη, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, του «μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας» ανήγγειλε την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πρόκειται για τη «μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο το γεωτρύπανο Φατίχ, εντόπισε κοίτασμα  320 δισ. κυβικών μετρων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή «Δούναβης-1», η οποία βρίσκεται περί τα 145 χιλιόμετρα βόρεια από την παραλιακή πόλη Ζόνγκουλντακ, κοντά στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας με την Βουλγαρία, στο δυτικά της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, προχωρώντας εν τέλει στην απόκαλυψη της περιβόητης έκπληξής του, για την οποία ήδη από χθες στην περιοχή, είχε αποσταλεί τηλεοπτικό συνεργείο, έκανε λόγο για αξιοποίηση του κοιτάσματος από το 2023.

Παράλληλα, υποστήριξε πως υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες για περισσότερα ευρήματα στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Αυτό το κοίτασμα είναι στην πραγματικότητα τμήμα μίας πολύ μεγαλύτερης πηγής. Θεού θέλοντος θα έρθουν πολλά περισσότερα. Ως χώρα που είμαστε εξαρτημένοι για χρόνια από το εξωτερικό για φυσικό αέριο, κοιτάζουμε τώρα το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να γίνουμε "καθαροί" εξαγωγείς ενέργειας», επεσήμανε ο Ερντογάν, ενώ αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ότι η Τουρκία θα επιταχύνει τις επιχειρήσεις της. 

Σημειώνεται πως όσον αφορά τα της  Ανατολικής Μεσογείου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να επιταχύνει τις επιχειρήσεις της.

H πτωτική πορεία της λίρας ανεκόπη προσωρινά με τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Ερντογάν για την ύπαρξη κοιτάσματος, ωστόσο με τις σημερινές επίσημες δηλώσεις επανήλθε σε τροχιά διολίσθησης υποχωρώντας 0,4% έναντι δολαρίου στη 1 το μεσημέρι. 
 
Αξιωματούχοι και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί έως και δέκα χρόνια έως ότου υπάρξει άντληση του οποιουδήποτε κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα και θα απαιτούντο δισεκατομμύρια επενδύσεων για τη δημιουργία των υποδομών παραγωγής και διάθεσης. 

Πηγή: skai.gr