Γαλλία: Υποψίες για εμπρησμό στον Καθεδρικό ναό της Ναντ

Στις 7.45 το πρωί σήμανε συναγερμός: Πυρκαγιά στον καθεδρικό ναός της Νάντ, σπάνιο δείγμα γαλλικού μπαρόκ και σημείο αναφοράς στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση: "Άκουσα έναν κρότο, μάλλον ήταν τα παράθυρα της εκκλησίας που θρυμματίστηκαν, και μετά είδα τις φλόγες". Εκατό πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη και μετά από περίπου δύο ώρες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το εκκλησιατικό όργανο του ναού, το οποίο χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ο επικεφαλής της τοπικής πυροβεστικής δύναμης επισημαίνει πάντως ότι δεν υπάρχει σύγκριση με την περσινή πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, καθώς η οροφή παρέμεινε ανέγγιχτη.

Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν πολύ σοβαρά την πιθανότητα εμπρησμού. Ο τοπικός εισαγγελέας Πιέρ Σενέ δηλώνει ότι η φωτιά ξέσπασε σε τρία διαφορετικά σημεία του ναού και αυτό "δεν φαίνεται να ειναι σύμπτωση". Την ίδια στιγμή πάντως προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να βγαίνουν πρόωρα συμπεράσματα, καθώς απαιτείται μία σειρά ερευνών για τα αίτια της πυρκαγιάς. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε, μέσω Twitter, τους πυροσβέστες γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "κίνδύνεψαν στην προσπάθειά τους να σώσουν το γοτθικό διαμάντι της πόλης".

Μία εκκλησία με πολύπαθη ιστορία

Ο καθεδρικός ναός της Ναντ, αφιερωμένος στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο, έχει μία μακραίωνη και ταραγμένη ιστορία. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1234, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι δύο πύργοι, ύψους 63 μέτρων, προστέθηκαν τον 16ο αιώνα. Ακραίοι θιασώτες της Γαλλικής Επανάστασης είχαν μετατρέψει τον ναό σε στάβλο, αλλά ο Ναπολέων αποκατέστησε τη λειτουργία του. Τον Ιούνιο του 1944 συμμαχικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν μέρος του ναού και το 1972, ενώ δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανοικοδόμησης, μία πυρκαγιά προξένησε νέες ζημιές. Η πλήρης αποκατάσταση του ναού ολοκληρώθηκε στη δεκαετία του '80. Η δήμαρχος της Ναντ Γιοχάνα Ρολάν, δήλωσε ότι η νέα πυρκαγιά ξύπνησε μνήμες από την καταστροφή του 1972.

Το 2013 άγνωστοι χρησιμοποίησαν μία από τις σκαλωσιές των συνεργείων συντήρησης για να εισβάλουν στο εσωτερικό του ναού, να προκαλέσουν ζημιές σε αγάλματα και να γράψουν συνθήματα με σπρέι στην Αγία Τράπεζα. Το βράδυ του Σαββάτου αναμενόταν στη Ναντ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ, ο οποίος "θέλει να μάθει τί ακριβώς συνέβη", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
 

Πηγή: DW - Γιάννης Παπαδημητρίου (AFP, DPA)