Ενθουσιασμός για την εισπνεόμενη ινσουλίνη

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι διαβητικοί με την εισπνεόμενη ινσουλίνη που κυκλοφορεί από τη Δευτέρα στα φαρμακεία της χώρας.

Οι γιατροί δηλώνουν ότι τις τελευταίες μέρες πάρα πολλοί ασθενείς ζητούν να τους χορηγηθεί η νέας μορφής ινσουλίνη της οποίας η δράση είναι ταχύτερη και δεν συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη, Δημήτριος Χιώτης, σε συνέντευξη τύπου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας τους Διαβήτη ανέφερε ότι η θετική ανταπόκριση των διαβητικών τύπου 2 ήταν αναμενόμενη καθώς η εισπνεόμενη ινσουλίνη υπερτερεί της ενέσιμης σε πολλά σημεία με βασικότερο την απαλλαγή των ασθενών από τα καθημερινά τρυπήματα της βελόνας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου οι μισοί διαβητικοί τύπου 2 θα εγκαταλείψουν τη θεραπεία της υποδόριας ινσουλίνης και θα στραφούν στην εισπνεόμενη.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας του Διαβήτη, Σωτήρης Ράπτης, δεν πρέπει να χορηγείται σε νέους και παιδιά κάτω των 18 ετών, σε έγκυες, σε καπνιστές  ακόμα και αν καπνίζουν περιστασιακά και σε ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Η εισπνεόμενη ινσουλίνη αλλά και η συσκευή και τα αναλώσιμά της καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Απασχόλησης.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά