Τσιγάρο και Αλτσχάιμερ

Τον κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων που συνδέονται με την άνοια αυξάνει η βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, σύμφωνα με έρευνα oλλανδική έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας σε σχέση με τους ανθρώπους που έχουν κόψει το κάπνισμα ή δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Οι καπνιστές μεγαλύτεροι των 55 χρόνων έχουν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια μορφή άνοιας, επεσήμανε η Δρ. Μονίκ Μπρέτελερ από το Ιατρικό Κέντρο Εράσμους του Ρότερνταμ.

Σε άρθρο στην επιθεώρηση Neurology, η Μπρέτελερ και οι συνεργάτες της δήλωσαν πως παρακολουθούσαν για ένα διάστημα περίπου επτά χρόνων 7.000 ανθρώπους μεγαλύτερους των 55 χρόνων. Στο διάστημα αυτό οι 706 εμφάνισαν άνοια.

Για την αύξηση των κρουσμάτων άνοιας ευθύνεται ένα πολύ γνωστό γονίδιο που ονομάζεται ΑΡΟΕ4 ή απολιποπρωτεΐνη Ε4. Οι άνθρωποι που δεν έχουν το γονίδιο αυτό διατρέχουν κατά 70% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ αν καπνίζουν, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ένας άλλος μηχανισμός που εντείνει το πρόβλημα είναι το οξειδωτικό άγχος, από το οποίο καταστρέφονται κύτταρα στα αιμοφόρα αγγεία και οδηγεί στην αρτηριακή σκλήρυνση. Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο οξειδωτικό άγχος από τους μη καπνιστές, καταλήγει η έρευνα.
Πηγή: skai.gr