Βολιβία: Απειλές κατά Αμερικανών

Διαστάσεις λαμβάνει η κρίση μεταξύ Βολιβίας – ΗΠΑ που ξέσπασε μετά την απέλαση των πρεσβευτών των ΗΠΑ από τη Βολιβία και της Βολιβίας από τις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα των κατηγοριών που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Έβο Μοράλες, ότι δηλαδή ο πρεσβευτής Φίλιπ Γκόλντμπεργκ υποκινούσε και συντόνιζε την δράση των δυνάμεων της συντηρητικής αντιπολίτευσης που προβαίνει σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε αρκετές επαρχίες.

Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες και ζήτησε την απομάκρυνση όλου του "μη αναγκαίου" διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ από την πρεσβεία της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Σων ΜακΚόρμακ δήλωσε ότι υπήρξαν "απειλές" για τους πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, στην περιοχή Τσαπάρε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Βολιβίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την επαρχία Πάντο στην Αμαζονία, μετά από τα βίαια επεισόδια στην περιοχή τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους μέσα σε μία ημέρα.

Ο Μάριο Κόσιο, κυβερνήτης της επαρχίας Ταρίχα και εκ των ηγετών της συντηρητικής αντιπολίτευσης, που επιχειρεί να εμποδίσει τον Μοράλες να προωθήσει σοσιαλιστικού τύπου μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Άλβαρο Γκαρσία Λίνερα, και όχι με τον πρόεδρο.

Ο Σάσα Γιορέντι, υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων, διέψευσε ότι ο Μοράλες συμμετείχε στη συνάντηση, μιλώντας στην εφημερίδα La Razon.
Πηγή: skai.gr