Τραγικός απολογισμός σε Κίνα και Ιαπωνία

Την είδηση μετέδωσε ο ραδιοσταθμός του Πεκίνου. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 105 νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους. Οι ζημιές στην μόνο στην επαρχία Σιτσουάν ανέρχονται σε περίπου 229 εκατομμύρια δολάρια.
Στην επαρχία αυτή καθώς και στην επαρχία Σονγκίνγκ, που επλήγησαν περισσότερο, καταστράφηκαν περί τα 127.000 σπίτια, 400 γέφυρες και τουλάχιστον 720 χιλιόμετρα δρόμοι. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.
Από το Τόκιο το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ μετέδωσε ότι τουλάχιστον οκτώ είναι οι νεκροί που άφησε στο πέρασμά του σήμερα ο τυφώνας Σόνγκντα. Σύμφωνα με το σταθμό, τουλάχιστον 580 είναι οι τραυματίες και περίπου 100 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και περίπου 60.000 άνθρωποι συμβουλεύθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η μετεωρολογική υπηρεσία στην Χιροσίμα ανακοίνωσε ότι η ταχύτητα των ανέμων ήταν 60,2 μέτρα το δευτερόλεπτο που είναι η μεγαλύτερη από το 1937 που τηρούνται στατιστικά στοιχεία από την υπηρεσία. Εξάλλου από τους σεισμούς των 7,4 και 6,9 βαθμών που σημειώθηκαν την Κυριακή και ταρακούνησαν περιοχές στα κεντρικά και δυτικά της χώρας, οι τραυματίες έφθασαν τους 46 σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.
> Δυσοίωνες προβλέψεις

Στο Εξιτερ της Αγγλίας, ο βρετανός καθηγητής Μάικ Πίλινγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη γη θα πεθάνουν πρόωρα, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες και καύσωνες που οφείλονται σε κλιματολογική αλλαγή.
«Θα έχουμε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Υπάρχουν προβλέψεις για δεκαπλάσια αύξηση στους καύσωνες και η αύξηση της συχνότητας αυτών των φαινομένων θα έχει αναπόφευκτα το αποτέλεσμα μία ταχεία αύξηση των πρόωρων θανάτων ανθρώπων», ανέφερε στην ετήσια σύνοδο της Βρετανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, ο Πίλινγκ καθηγητής της Φυσικής και Χημείας στο πανεπιστήμιο Λιντς της βόρειας Αγγλίας.
«Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η κλιματολογική αλλαγή. Πρέπει να την ελέγξουμε», επισήμανε.
Πηγή: skai.gr