Τούρκος αναλυτής σε ΣΚΑΪ: Δύο οι χαμένοι των αμερικανικών εκλογών, Τραμπ κι Ερντογάν

Τις συνέπειες της παραίτησης του Τούρκου υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ ΑλΜπαϊράκ, αλλά και τις επιπλοκές που αυτή προκαλεί στο σύστημα εξουσίας του Τούρκου Προέδρου ανέλυσε ο έμπειρος δημοσιογράφος Γιαβούζ Μπαϊντάρ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο, Απόστολο Μαγγηριάδη.

-Απόστολος Μαγγηριάδης: Γιαβούζ καλησπέρα από την Αθήνα. Μπορείς να μας εξηγήσεις ποιος ακριβώς είναι ο Μπεράτ ΑλΜπαϊράκ; Και ποιες είναι οι παρενέργειες της παραίτησής του;  

Γιαβούζ Μπαϊντάρ, Διευθυντής AhvalNews:  Είναι ο γαμπρός του Ερντογάν και ήταν ένας πάρα πολύ σημαντικός υπουργός για αρκετό καιρό, στην ουσία ήλεγχε την οικονομία. Και φυσικά η παραίτησή του έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, όχι μόνο στο κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τις σχέσεις ισχύος μέσα στην οικογένεια Ερντογάν και την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. 

-Απόστολος Μαγγηριάδης: Ποιες ακριβώς ήταν οι σχέσεις με τον Ερντογάν και τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ; 

Γιαβούζ Μπαϊντάρ, Διευθυντής AhvalNews:Το ενδιαφέρον είναι πως οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας με την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ το Νοέμβριο του 2016 στην πραγματικότητα περιορίστηκε σε προσωπικές σχέσεις μεταξύ του Ερντογάν και τον Τραμπ και ταυτόχρονα στη σχέση μεταξύ των δυο γαμπρών, στην ουσία του Κούσνερ και του ΑλΜπαϊράκ. Ο ΑλΜπαϊράκ και ολόκληρη η οικογένεια Ερντογάν και ένας κλειστός κύκλος προσώπων ήταν αναμεμειγμένοι στην περίφημη υπόθεση της τράπεζας Χαλκμπάνκ, η οποία στην ουσία αφορά την παράκαμψη του εμπάργκο κατά του Ιράν και η υπόθεση αυτή παραμένει ακόμη ως σκιά. Και όλη η προσπάθεια να δημιουργηθεί αυτή η στενή σχέση μεταξύ των δυο συμμάχων έχει ως κεντρικό σημείο την υπόθεση της Χαλκμπανκ. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, με την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις, αυτά τα ζητήματα θα παραμείνουν στην κορυφή της ατζέντας στη σχέση των δυο χωρών. 

-Απόστολος Μαγγηριάδης:Καταλαβαίνω από αυτά που λέτε, ότι υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα στην παραίτηση του ΑλΜπαϊράκ και στην εκλογή Μπάιντεν. 

Γιαβούζ Μπαϊντάρ, Διευθυντής AhvalNews: Και ναι και όχι. Από όποια πλευρά κι αν το δεις, πρόκειται για μια χρονική σύμπτωση, αλλά ήταν επίσης εύκολο να προβλέψεις ότι η αλλαγή εξουσίας στην Ουάσιγκτον θα επιφέρει συνέπειες κι επιπτώσεις τόσο στο σύστημα εξουσίας στην Άγκυρα, στον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν στέκει, στο σχήμα της πολιτικής του επιβίωσης και στην αποχώρηση του Τραμπ. Από όποια πλευρά κι αν το δεις, θεωρώ πως οι Αμερικανικές εκλογές έχουν δυο χαμένους. Ο ένας είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο άλλος είναι ένας στενός του συνεργάτης, ή φίλος, ή όπως αλλιώς θέλετε να τον αποκαλέσετε.Ο Ερντογάν. Είναι δυο οι χαμένοι στον μέλλον που διαμορφώνεται. 

Κι αυτό είναι ένα χτύπημα όχι μόνο στην εξουσία αλλά και στο εσωτερικό της οικογένειας. Διότι ο πατέρας του ΑλΜπαϊράκ, είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στο παρασκήνιο. Ήταν ο άνθρωπος που στην ουσία δημιούργησε, που ανακάλυψε τον Ερντογάν όταν ήταν ακόμη ένας Ιμάμης κι ήταν αυτός που το εκτόξευσε και τον τοποθέτησε στη δημόσια σφαίρα. Αυτό το διάσημο κίνημα, του οποίου ηγείται ο Ερντογάν, μιλάμε για μια σχέση που διαρκεί 50 χρόνια, μια πολύ στενή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πατέρα του ΑλΜπαϊράκ και του Ερντογάν. 

-Απόστολος Μαγγηριάδης: Ποιες πιστεύετε είναι οι επιπτώσεις από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ και πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; 

Γιαβούζ Μπαϊντάρ, Διευθυντής AhvalNews: Όταν δομήσει την ομάδα συνεργατών του, η οποία πιθανότατα θα είναι ιδιαίτερα επικριτική κατά του Ερντογάν, αφού υπάρχει σωρεία ζητημάτων, η ιστορία με τους S-400, οι διαφορές με την Ελλάδα, η υπόθεση της Χαμάς, η Συρία, η Λιβύη, όλα αυτά τα θέματα, όπως βέβαια και το ΝΑΤΟ. Όλα αυτά τα θέματα θα κάνουν την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν πολύ διαφορετική απέναντι στον Ερντογάν, από ό,τι έκανε η κυβέρνηση του Τραμπ. 

Πηγή: skai.gr