Κλείσιμο

Τουρκία: «Μπλόκο διαρκείας» στο Twitter, παρά την άρση της απαγόρευσης

Η τουρκική κυβέρνηση δεν ήρε ούτε σήμερα Τετάρτη τον αποκλεισμό της πρόσβασης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter παρά την εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την άρση του, τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, εκατομμύριων χρηστών του Ίντερνετ και της Ουάσινγκτον.

Σε απόφασή του που εκδόθηκε αργά χθες το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ομόφωνα ότι η απαγόρευση του ιστοτόπου αυτού κοινωνικής δικτύωσης συνιστά παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και έδωσε εντολή για την άμεση άρσή του.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία είναι δεσμευτική για την τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TIB) δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η TIB απέκλεισε την πρόσβαση στο Twitter τη νύχτα της 20ής προς 21η Μαρτίου, με εντολή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να τερματίσει την καθημερινή μετάδοση μέσω Διαδικτύου κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος της κυβέρνησής του.

Στο μεταξύ, ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στο Κουβέιτ απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση της πρόσβασης στο Twitter και στο YouTube.

Ο Γκιούλ ασκεί πιέσεις ώστε το κυβερνών κόμμα να καταλήξει στον υποψήφιο που θα προτείνει για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, σύμφωνα με συνέντευξή του που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Πηγή: skai.gr