Το τσιγάρο βάζει φωτιές

Έντεκα χιλιάδες πυρκαγιές προκαλούνται σε ευρωπαϊκά νοικοκυριά κάθε χρόνο από μισοσβημένες γόπες τσιγάρων!

Γίνεται όλο και δυσκολότερο το να ανάβεις ένα τσιγάρο στην Ευρώπη, καθώς τίθενται σε ισχύ περισσότερες απαγορεύσεις για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι σας είναι ίσως το μοναδικό μέρος που μπορείτε να καπνίσετε με την ησυχία σας.

Όμως το τελευταίο βραδινό τσιγάρο λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες. Για παράδειγμα, ένα στα τρία θανατηφόρα περιστατικά με φωτιές σε σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλείται από μισοσβησμένα τσίγαρα.

Και τις περισσότερες φορές τα ηλικιωμένα άτομα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Aκτιβιστές και μέλη του Ευρ. Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο απευθύνουν έκκληση για δράση. Ζητούν την δημιουργία τσιγάρων με γόπες ανθεκτικές στη φωτιά, που θα σβήνουν μόνες τους.

Τέτοια τσιγάρα πωλούνται ήδη στον Καναδά και σε κάποιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Και τώρα οι Ευρωβουλευτές θεωρούν ότι είναι αναγκαία η χρήση τους και στην Ευρώπη.

Η εκστρατεία στην ουσία ξεκίνησε από πολίτες που επικοινώνησαν και ομάδες που ασκούν πιέσεις μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ασφάλεια του Παιδιών και οικογένειες θυμάτων που επλήγησαν από φωτιές, που ήθελαν από εμάς να αναλάβουμε δράση.

Η Ευρ.Επιτροπή θα παρουσιάσει τα σχέδιά της την άνοιξη, όμως ίσως να χρειαστούν μέχρι και τρία χρόνια ώστε οι βιομηχανίες να υιοθετήσουν τα κριτήρια ασφαλείας. Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι τα ασφαλή τσιγάρα θα αποτελούν πλέον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.
Πηγή: Πηγή: BBC, επιμέλεια, Βάνα Κουτρουλού