Εικόνες απελπισίας: Το ευρωπαϊκό δράμα της Λαμπεντούζα

Στο κέντρο υποδοχής του νησιού, χωρητικότητας μόλις 400 ατόμων, οι εικόνες απελπισίας διαδέχονται η μία την άλλη. Οι άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο ανάμεσα στα σκουπίδια με άλλους να προσπαθούν να φύγουν πηδώντας τον φράχτη.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Πέρασε μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας σχεδόν 8.500 άνθρωποι έφτασαν σε μόλις τρεις ημέρες στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα,  το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη βόρεια Αφρική και τη Σικελία. Εντός της ίδιας εβδομάδας ένα βρέφος που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του διάπλου της Μεσογείου έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού εντός του σκάφους που ξεκίνησε, με συνολικά 40 μετανάστες, από την Τυνησία. Ενταφιάστηκε σε ένα μικρό λευκό φέρετρο στο νεκροταφείο του νησιού το Σάββατο. Λίγες ημέρες πριν, ένα άλλο βρέφος, πέντε μηνών, πνίγηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης όταν σαπιοκάραβο με 426 μετανάστες ανετράπη.

Στο κέντρο υποδοχής του νησιού, χωρητικότητας μόλις 400 ατόμων, οι εικόνες απελπισίας διαδέχονται η μία την άλλη. Οι άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο ανάμεσα στα σκουπίδια με άλλους να προσπαθούν να φύγουν πηδώντας τον φράχτη.

Αυτό το Σαββατοκύριακο οι περισσότεροι είχαν μεταφερθεί σε κέντρα κυρίως στη Σικελία και το hotspot του εν εξελίξει δράματος στη Μεσόγειο είχε καθαριστεί για να υποδεχθεί την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία πραγματοποίησε «αυτοψία» στη Λαμπεντούζα ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι εξελέγη τον Οκτώβριο 2022 με την υπόσχεση να περιορίσει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές υιοθετώντας πιο σκληρή γραμμή απέναντι στο μεταναστευτικό.  

Μέσα σε έναν χρόνο, ωστόσο, περισσότεροι από 127.000 άνθρωποι έφτασαν στις ιταλικές ακτές. Πρόκειται για αριθμό υπερδιπλάσιο από την ίδια περίοδο το 2022.

Οι περισσότεροι εξ αυτών ξεκινούν το ταξίδι τους από την Τυνησία παρά το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Τύνιδας και Βρυξελλών που καλύπτει ακόμη και ζητήματα οικονομικής συνεργασίας με αρχική κατανομή 105 εκατομμυρίων ευρώ.

Τώρα η Ιταλία πιέζει για λύση και λαμβάνει μέτρα. Η Τζόρτζια Μελόνι ζυγίζοντας το πολιτικό κόστος της διακυβέρνησης της ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αύξηση της διάρκειας της προσωρινής κράτησης των παράτυπων μεταναστών σε κλειστά κέντρα αυξάνοντας, ταυτόχρονα, και τον αριθμό τους.

Παράλληλα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός τονίζει ότι «τα Κράτη-Μέλη οφείλουν να συνεργαστούν για να σταματήσουν οι αναχωρήσεις» πλεούμενων από την Αφρική. Ζητεί επίσης «να απελαύνονται άμεσα όσων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε» καθώς, όπως λέει, «αποτελούν απειλή για το μέλλον της Ευρώπης» και εξηγεί πως «το θέμα δεν θα λυθεί μιλώντας μόνο για ανακατανομή των μεταναστών».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν επιμένει ότι το ζήτημα απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση και λύση αλλά τάσσεται στο πλευρό της Μελόνι για ακόμη μία φορά. Πιο αναλυτικά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε ένα σχέδιο 10 σημείων υποσχόμενη την άμεση απέλαση όσων δεν έχουν λάβει άσυλο καθώς επίσης και την καταπολέμηση των διακινητών.

«Εμείς θα αποφασίσουμε ποιος και υπό ποιες συνθήκες θα έρθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι, οι διακινητές», υπογράμμισε ενώ, τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης δυνατοτήτων για την επέκταση «των ναυτικών αποστολών» που ζητά η Μελόνι συμπληρώνοντας πως «αν είναι ανάγκη, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας άλλων».

Την ίδια ώρα εντάσεις είχαν καταγραφεί ανάμεσα στην Ιταλία και τα υπόλοιπα «ισχυρά» Κράτη-Μέλη της Ένωσης που κατηγορούν τη Ρώμη ότι δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Κανονισμό του Δουβλίνου. 

Ειδικότερα, η Γερμανία ανέστειλε την εφαρμογή της συμφωνίας για την εθελοντική υποδοχή προσφύγων η οποία αφορά στη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από τις χώρες άφιξής τους στην ΕΕ σε άλλα Κράτη-Μέλη. Είχε προηγηθεί η άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να δεχτεί την επιστροφή μεταναστών που ζήτησαν μεν άσυλο για πρώτη φορά επί ιταλικού εδάφους, αλλά στη συνέχεια μετέβησαν στη Γερμανία. Το ζήτημα έληξε μετά την παρέμβαση της προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Εν τω μεταξύ και η Γαλλία ανακοίνωνε ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορά της με την ίδια τη Μελόνι να συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Εμανουέλ Μακρόν και εκείνος με τη σειρά του τελικά να προβάλλει την υποχρέωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ιταλία. 

Πηγή: skai.gr