Κλείσιμο

Συρία: Νέα συμφωνία για την απομάκρυνση 60.000 αμάχων

Νέα συμφωνία επετεύχθη στη Συρία, υπό την αιγίδα του Ιράν και του Κατάρ, για την απομάκρυνση 60.000 αμάχων που είναι εγκλωβισμένοι σε τέσσερις πολιορκημένες περιοχές της χώρας σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι 16.000 κάτοικοι των σιιτικών χωριών αλ Φούα και Κεφράγια, που βρίσκονται στη βορειοδυτική Συρία και είναι υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού, θα απομακρυνθούν με λεωφορεία στις 4 Απριλίου. 

Όπως λέει το Συριακό Παρατηρητήριο, σε αντάλλαγμα θα δοθεί ασφαλής διέλευση στους κατοίκους δύο προαστίων της Δαμασκού, της Μαντάγια και της Ζαμπάντανι που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Η εκκένωση των χωριών αλ Φούα και Κεφράγια θα ξεκινήσει στις 4 Απριλίου και θα διαρκέσει 60 ημέρες. Οι άνθρωποι που θα φύγουν από τις περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες θα μεταβούν στη βόρεια Συρία σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η συμφωνία συμπεριλαμβάνει και κατάπαυση του πυρός στις περιοχές νότια της Δαμασκού για να μπορέσει να γίνει η απομάκρυνση των αμάχων. Επίσης συμφωνήθηκε η άφιξη προμηθειών καθώς και η απελευθέρωση 1.500 φυλακισμένων που συνελήφθησαν από την κυβέρνηση σε συνάρτηση με την εξέγερση εναντίον του Άσαντ.

Η προηγούμενη απόπειρα εκκένωσης της αλ Φούα και της Κεφράγια πριν από τρεις μήνες είχε αποτύχει, καθώς Σύροι αντάρτες είχαν πυρπολήσει τα λεωφορεία που επρόκειτο να μεταφέρουν τους αμάχους.

Τον Ιανουάριο η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού είχε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση στις πολιορκημένες περιοχές είναι «εξαιρετικά δύσκολη», ενώ ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι άμαχοι έχουν πεθάνει εξαιτίας των ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα.
Πηγή: skai.gr