Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ένταξη της Σουηδίας, κυρίαρχα θέματα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

Καθώς ο πόλεμος του Πούτιν αναμένεται να κυριαρχήσει επί της ουσίας ως ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει συνοψίσει πως για 500 μέρες η Ρωσία έφερε θάνατο και καταστροφή στην καρδιά της Ευρώπης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ζήτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα κυριαρχήσουν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, στο Βίλνιους.

Καθώς ο πόλεμος του Πούτιν αναμένεται να κυριαρχήσει επί της ουσίας ως ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει συνοψίσει πως για 500 μέρες η Ρωσία έφερε θάνατο και καταστροφή στην καρδιά της Ευρώπης, επιδιώκοντας να καταστρέψει την  Ουκρανία και να διχάσει το ΝΑΤΟ. 

«Η Σύνοδος Κορυφής μας θα στείλει ένα σαφές μήνυμα: Το ΝΑΤΟ μένει ενωμένο και η ρωσική επιθετικότητα δεν θα ανταμειφθεί», έχει δηλώσει.

Eκτός από την εκκρεμότητα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υπάρχει το ζήτημα της νατοϊκής υποψηφιότητας της Ουκρανίας.
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισημαίνει πως το «σινιάλο»  για πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη διευθετηθεί. 

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ενότητα επ΄αυτού,  αυτό απειλεί την ισχύ της συμμαχίας. Γι΄αυτό και αναμένουμε θετικά αποτελέσματα ή τουλάχιστον κάποια βήματα ώστε να προσεγγίσουμε σε θετικά αποτελέσματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια όλου του κόσμου», δηλώνει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και άλλοι σύμμαχοι θεωρούν πρόωρη την ένταξη της Ουκρανίας. 

«Εάν ο πόλεμος εξακολουθεί τότε βρισκόμαστε όλοι σε πόλεμο. Ξέρετε θα είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, σε τέτοια περίπτωση. Άρα νομίζω ότι πρέπει να στρώσουμε ένα μονοπάτι για την Ουκρανία ώστε να μπορέσει να αποκτήσει τα  προσόντα για να μπει στο ΝΑΤΟ», τονίζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζό Μπάιντεν.

Στην Ουάσινγκτον υπάρχουν και φωνές υπέρ της ταχείας νατοϊκής ένταξης της Ουκρανίας.  

«Όσο πιο σύντομα η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τόσο το καλύτερο. Προφανώς υπάρχει μια διαδικασία που παίρνει χρόνο, αλλά πράγματι νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει πιέζοντας για την αποδοχή της Ουκρανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ» εκτιμά ενδεικτικά ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Νέας Υόρκης, Μάικ Λόλερ.

Πηγή: skai.gr