Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τον αφοπλισμό στο Νταρφούρ

Οι ενδοσουδανικές συνομιλίες υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης (UA) στην Αμπούτζα θα συνεχισθούν και σήμερα, έπειτα από τις χθεσινές διαβουλεύσεις των μεσολαβητών με αντιπροσωπεία της σουδανικής κυβέρνησης για το σχέδιο της απόφασης που θα ρυθμίζει το ευαίσθητο θέμα του αφοπλισμού των αντιπάλων πλευρών στην κρίση του Νταρφούρ, ανακοινώθηκε χθες βράδυ.
Οι μεσολαβητές της Ένωσης σκόπευαν αρχικά να συζητήσουν το σχέδιο χθες και με τους αντάρτες του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα (JEM) και το Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν (SLM), όμως η συνάντηση αυτή αναβλήθηκε για σήμερα.
«Ζητήσαμε μετάθεση της συνάντησης για αύριο (σήμερα) το πρωί, διότι ακόμη δεν έχουμε περαιώσει τις διαβουλεύσεις μας για το σχέδιο της UA που αφορά την ασφάλεια. Πρέπει να μελετήσουμε το κείμενο κατάλληλα, προκειμένου να μη διακινδυνεύσουμε τις θέσεις μας στο ζήτημα αυτό», τόνισε ο εκπρόσωπος του SLM Αμπντελχαφίζ Μουστάφα Μούσα.
Εκπρόσωπος της UA επιβεβαίωσε πως η συνάντηση με τα ανταρτικά κινήματα έχει προγραμματισθεί για σήμερα το πρωί και τόνισε πως μετά τις διμερείς διαβουλεύσεις θα οργανωθεί μία συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα μέρη.
Το σχέδιο της UA παρουσιάσθηκε το Σάββατο στους εταίρους των συνομιλιών, οι οποίοι ζήτησαν χρονικό περιθώριο για να το μελετήσουν. Οι διαβουλεύσεις με τη σουδανική κυβέρνηση κατέστη δυνατόν να γίνουν χθες.
Πηγή: skai.gr