Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ιράκ

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ιράκ συγκάλεσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι, μετά την διαφαινόμενη απόφαση της Άγκυρας να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ κατά των κούρδων ανταρτών.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάρεκ αλ Χασέμι επισκέπτεται την Τρίτη την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

\"Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι συγκάλεσε σύσκεψη του πυρήνα αντιμετώπισης κρίσεων για σήμερα, 16 Οκτωβρίου, για να εξετάσει τις εξελίξεις στα σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία\", αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση τη Δευτέρα.

\"Η ιρακινή κυβέρνηση εξετάζει όλα τα μέσα για την αποκλιμάκωση της κρίσης με τη γειτονική Τουρκία και ανησυχεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας\", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό κοινοβούλιο συζητεί αυτήν την εβδομάδα πρόταση με την οποία δίνεται η άδεια στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να πραγματοποιούν διασυνοριακές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ εναντίον των βάσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Το τουρκικό πυροβολικό έβαλλε το περασμένο Σάββατο εναντίον περιοχών στο έδαφος του βορείου Ιράκ όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν βάσεις του PKK. Τα τουρκικά πυρά δεν προκάλεσαν θύματα, αλλά οι κάτοικοι των περιοχών αρχών έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα χωριά τους.

Η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - κούρδων ανταρτών έχει βάλει \"φωτιά\" στις τιμές του \"μαύρου χρυσού\".
Πηγή: skai.gr