Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ): Η Τουρκία δεν θα φέρει εμπόδια στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας - Η πόρτα είναι ανοιχτή

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης, στο Βερολίνο.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι αν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτή η απόφαση θα είναι ιστορική και θα ενισχύσει την κοινή μας ασφάλεια, δήλωσε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είμαστε ενωμένοι, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς πρόσφατα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Πρόσθεσε ότι χθες το βράδυ οι ηγεσίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενημέρωσαν για τις αιτήσεις τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. «Εναπόκειται στα κράτη αναποφασίσουν την πορεία τους. Θα σεβαστούμε όποια απόφαση κι αν λάβουν» είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Όλα τα κυριάρχα κράτη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δρόμο τους. Αν αποφασίσουν να ενταχθούν θα είνα ιστορική στιγμή. Θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Κίεβο μπορεί να νικήσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Ανέφερε πως η Μόσχα δεν πετυχαίνει στους στρατιωτικούς στόχους της, απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο και το Χάρκοβο και ότι καθυστερεί την επίθεσή της στο Ντονμπάς.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί όσο τη χρειάζονται οι Ουκρανοί.

Συνεχίζει λέγοντας ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή για την Φινλανδία και την Σουηδία, αν θέλουν να ενταχθούν.

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες στην πραγματικότητα είναι «ήδη μέλη» της Συμμαχίας, απλώς χωρίς κάρτα μέλους.

Μόνη παραφωνία η Τουρκία

Στο χθεσινοβραδινό άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έγινε σαφές ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών τάσσονται υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, υπήρξε «ανταγωνισμός» ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

Μόνη παραφωνία η Τουρκία, η οποία αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Οι εν λόγω κατηγορίες απορρίφθηκαν από ενδιαφερόμενες χώρες, ενώ ορισμένοι σύμμαχοι επισήμαναν ότι ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής, όπου απαιτείται ενότητα απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα, δεν θα πρέπει να εμφανίζονται αποκλείσεις.

Η ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, οι οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

Η στάση της Τουρκίας

Από τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο έγινε σαφές ότι η Τουρκία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Φινλανδία και την Σουηδία, αλλά και με ολόκληρη την Συμμαχία, έτσι ώτε να κερδίσει κάποια ανταλλάγματα.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς το PKK.

Πηγή: skai.gr