Στη Βόρεια Κορέα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σοϊγκού (Δείτε βίντεο)

Εκπρόσωποι Ρωσίας και Κίνας θα παρευρεθούν στους εορτασμούς της Πιονγκγιάνγκ για την 70η επέτειο από το τέλος του Πολέμου της Κορέας, που χαρακτηρίζονται συνήθως από μαζικές στρατιωτικές παρελάσεις

Μια ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου έφτασε στη Βόρεια Κορέα, στην οποία θα συμμετάσχει και κινεζική αντιπροσωπεία αργότερα την Τετάρτη, όπως μεταδίσει το BBC.

Θα παρευρεθούν στους εορτασμούς της Πιονγκγιάνγκ για την 70η επέτειο από το τέλος του Πολέμου της Κορέας, που χαρακτηρίζονται συνήθως από μαζικές στρατιωτικές παρελάσεις.

Οι επισκέψεις είναι οι πρώτες του είδους τους στη Βόρεια Κορέα αφού έκλεισε τα σύνορά της λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Δεν είναι σαφές εάν αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή στις συνοριακές πολιτικές της Πιονγκγιάνγκ.

Η απομονωμένη Βόρεια Κορέα είχε αποκλειστεί από όλους τους εμπορικούς και διπλωματικούς δεσμούς στις αρχές του 2020, ακόμη και με τη Ρωσία και την Κίνα, τους κύριους οικονομικούς και πολιτικούς εταίρους της.

Διέκοψαν ακόμη και τις εισαγωγές βασικών αγαθών όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από το κλείσιμο των συνόρων και τις αυστηρές διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω του πυρηνικού της προγράμματος.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η συμπερίληψη Κινέζων και Ρώσων απεσταλμένων στη φετινή παρέλαση της «Ημέρας της Νίκης», όπως αποκαλείται η ανακωχή της Κορέας του 1953 στον Βορρά, υποδηλώνει μια πιθανή χαλάρωση των περιορισμών για την Covid.

Η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στη Βόρεια Κορέα αργά την Τρίτη και έτυχε θερμής υποδοχής έξω από το αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ.

Ο κ. Σόιγκου πέρασε μπροστά από μια σειρά από στρατιώτες που χαιρετούσαν και ένα κόκκινο πανό με τις λέξεις, «Καλώς ήρθες, σύντροφε Υπουργέ Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σόιγκου!» και στα κορεατικά και στα ρωσικά.

Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Λι Χονγκζόνγκ, ο οποίος είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής χάραξης πολιτικής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, και θα φτάσει την Τετάρτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος.

Η Κίνα και η Ρωσία είναι και οι δύο επί μακρόν σύμμαχοι της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: skai.gr