Κλείσιμο

Σκοτώθηκε ο Τσετσένος στρατηγός Σαμίλ Μπασάγιεφ

«Ο ιερός πόλεμος κατά της Ρωσίας θα συνεχιστεί παρά το θάνατο του Σαμίλ Μπασάγιεφ», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος των Τσετσένων αυτονομιστών στο εξωτερικό, Μοβλάντι Ουντούγκοφ.
Ο Μπασάγιεφ, «πρώτος στη λίστα των τρομοκρατών» σύμφωνα με τους Ρώσους, σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στο χωριό Εκάγιεβο, στην Ιγκουσετία.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι ο Μπασάγιεφ σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια της συνόδου των G8 το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με τους Τσετσένους αυτονομιστές, ο Μπασάγιεφ σκοτώθηκε «κατά λάθος», όταν εξερράγη ένα αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά και όχι μετά από επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούτσεφ. «Ο Τσετσένος διοικητής είναι νεκρός μετά από τυχαία έκρηξη αυτοκινήτου γεμάτου με εκρηκτικά. Ο Σαμίλ έγινε μάρτυρας», ανακοίνωσαν οι αυτονομιστές στην ιστοσελίδα τους.
Ο Μπασάγιεφ θεωρείται εγκέφαλος της επίθεσης σε σχολείο του Μπεσλάν το 2004, όπου είχαν σκοτωθεί 330 άτομα, μισοί εκ των οποίων ήταν παιδιά.
Πηγή: skai.gr