Ρώσοι κατασκεύαζαν πυραύλους για το Ιράκ

Ρώσοι τεχνικοί συνεισέφεραν στα προγράμματα πυραύλων του Ιράκ, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους όπως δημοσίευσαν σήμερα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα Ρώσοι μηχανικοί βοήθησαν κρυφά το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του Σαντάμ Χουσέιν.
Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν πως ρώσοι μηχανικοί εργάστηκαν τόσο στη Μόσχα όσο και στη Βαγδάτη και πως ορισμένοι βρίσκονταν στην ιρακινή πρωτεύουσα ακόμη και το 2001, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης.
Οι μηχανικοί που παρείχαν τεχνική βοήθεια για απαγορευμένα προγράμματα όπλων πριν από τον πόλεμο δούλευαν μάλλον για μια ιδιωτική εταιρία παρά για τη ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους Τάιμς.
Τα ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι κατά πόσον ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι γνώριζαν για την ανάμιξή τους σε απαγορευμένα πυραυλικά προγράμματα, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, ανέφερε η εφημερίδα.
Απάντηση Ρωσίας
Απαντώντας ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε κυβερνητική ανάμιξη στα πυραυλικά προγράμματα του Ιράκ. «Είμαι σίγουρος ότι δεν υπήρξε κυβερνητική ανάμιξη. Ωστόσο οι ισχυρισμοί για ανάμιξη ιδιωτών ρωσικής εθνικότητας ή ρωσόφωνων θα πρέπει να ερευνηθούν».
Μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, δεν επιτρεπόταν στο Ιράκ να κατασκευάζει πυραύλους με βεληνεκές μεγαλύτερο των 95 μιλίων. Η Μόσχα αρνήθηκε ότι γνώριζε ο,τιδήποτε για ρωσική υποστήριξη στο απαγορευμένο πυραυλικό πρόγραμμα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρουσίασαν οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρξε ρωσική ανάμιξη», είπε στους Τάιμς ο Γεβγκένι Χορίσκο, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας.
Πηγή: skai.gr