«Προϋπόθεση το πρόσθετο πρωτόκολλο ΕΕ - Τουρκίας» ξεκαθάρισε η Α. Μέρκελ στον Τ. Ερντογάν

Πρέπει να εφαρμοστεί το Πρόσθετο πρωτόκολλο ΕΕ - Τουρκίας, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο από την πλευρά του είπε πως «δεν είναι δίκαιο να ζητείται κάτι από μας, προτού αρθεί ο αποκλεισμός των τουρκοκυπρίων».
"Θέματα, όπως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Πρόσθετο Πρωτόκολλο ΕΕ - Τουρκίας, οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία είναι θέματα που θα συζητήσουμε με την τουρκική ηγεσία», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, κατά τη συνέντευξη Τύπου και τόνισε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως τα διμερή θέματα και ότι τα υπόλοιπα ζητήματα θα συζητηθούν, αφού θα γίνουν και άλλες συναντήσεις, μέχρι αύριο, με τον τούρκο πρωθυπουργό.
Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Φινλανδικής Προεδρίας, η Μέρκελ είπε ότι «βλέπω πως και η Τουρκική πλευρά προσεγγίζει θετικά την πρωτοβουλία» και υπογράμμισε μάλιστα ότι «πλησιάζουμε προς την επίλυση του προβλήματος αυτού». Χαρακτήρισε δε, «προϋπόθεση» το θέμα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου».
Ως προς το πρωτόκολλο, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως «αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός των τουρκοκυπρίων, εμείς δεν βλέπουμε ζεστά το θέμα των λιμανιών και των αεροδρομίων». Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το θέμα αυτό θα το συζητήσει με τη κα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που θα έχουν απόψε το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη.
Η κα Μέρκελ υπογράμμισε τη θετική εικόνα στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, πράγμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι «ο όγκος του εμπορίου μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, ανέρχεται στα 23 δισ. δολάρια». Η κα Μέρκελ θα συναντηθεί αύριο στην Κωνσταντινούπολη και με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Πηγή: skai.gr