Πως η επιδημία του κορωνοϊού επηρεάζει την ευρωπαϊκή παραγωγή αυτοκινήτων

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον κορωνοϊό επηρεάζει την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Οι εταιρείες αυτοκινήτων, αναγκάζονται να κλείσουν τα εργοστάσια τους είτε να μειώσουν την παραγωγή τους.

Ακολουθεί μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο επηρεάζεται η παραγωγή σε βασικές χώρες παραγωγής αυτοκινήτων, που ανάρτησε το Automotive News Europe:


Γερμανία

Η Ford έχει μειώσει την παραγωγή της στο εργοστάσιό της στο Saarlouis. Περίπου 1.000 από τους υπαλλήλους του εργοστασίου μετακινούνται από τη Γαλλία κάθε μέρα και αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό να διατηρηθεί, ανέφερε η εταιρεία.

 

Το εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί κανονικά προς το παρόν, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του εργοστασίου.


Ο όμιλος PSA θα κλείσει τα ευρωπαϊκά εργοστάσια του μέχρι τις 27 Μαρτίου, ανέφερε σε δήλωσή του. Αυτό επηρεάζει τα θυγατρικά εργοστάσια της Opel στο Eisenach και το Ruesselsheim, τα οποία θα σταματήσουν την παραγωγή αύριο Τρίτη.


Η Opel ζήτησε από εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους στην έδρα της στο Ruesselsheim να εργαστούν από το σπίτι αφού ένας εργαζόμενος βρέθηκε θετικός για κορωνοϊό. Η παραγωγή στα κεντρικά γραφεία του Ruesselsheim δεν έχει επηρεαστεί, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στον γερμανικό Τύπο.


Η Volkswagen έστειλε πέντε εργαζόμενους στο εργοστάσιο των εξαρτημάτων της στο Kassel, στο σπίτι τους γιατί ένας εργαζόμενος είναι θετικός στον ιό.

Δύο εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στο Wolfsburg βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους, μετά από την διάγνωση ότι είναι θετικοί στον ιό, είχαν κάνει ιδιωτικά ταξίδια. Δεν είχαν ακόμη επιστρέψει στη δουλειά και δεν ήταν σε επαφή με συναδέλφους, οπότε δεν ήταν απαραίτητη η ανάληψη περαιτέρω δράσης, δήλωσε εκπρόσωπος της VW στον γερμανικό Τύπο.


Γαλλία

Η παύση των εργασιών στα εργοστάσια της PSA σε όλη την Ευρώπη καθορίζει ότι το εργοστάσιο της στο Mulhouse της Γαλλίας θα κλείσει τη Δευτέρα. Τα εργοστάσια στην Poissy , Rennes και Sochaux θα σταματήσουν την παραγωγή την Τρίτη. Το εργοστάσιο της PSA στο Hordain θα ακολουθήσει την Τετάρτη.

Η Renault εργάζεται σε διάφορα σενάρια για να προσαρμόσει τα εργοστάσιά της στα ποσοστά απουσιών από την επιδημία κορωνοϊού, ανέφερε το Reuters. Τα σενάρια περιλαμβάνουν χαμηλότερα ποσοστά παραγωγής, μείωση του αριθμού των ομάδων ή μεγαλύτερη χρήση προσωρινών εργαζομένων, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Τα γαλλικά εργοστάσια της Renault συνεχίζουν να λειτουργούν, με εξαίρεση την τοποθεσία Flins, η οποία έκλεισε λόγω διακοπής παροχής από έναν ευρωπαϊκό προμηθευτή που δεν σχετίζεται με τον κορωνοϊό .
 

Ιταλία

Η Fiat Chrysler σταματά την παραγωγή έως τις 27 Μαρτίου στα ιταλικά της εργοστάσια. Η Ferrari έκλεισε τα δύο εργοστάσιά της στην Ιταλία μέχρι τις 27 Μαρτίου, αναφέροντας έλλειψη εξαρτημάτων.

Η Lamborghini έκλεισε το εργοστάσιό της κοντά στη Μπολόνια μέχρι τις 25 Μαρτίου. Η εταιρεία φρένων Brembo ανέστειλε την παραγωγή σε τέσσερα εργοστάσια της, στην Ιταλία. Η Magneti Marelli ανέστειλε την παραγωγή για 3 ημέρες.

Ισπανία

Η Volkswagen σταμάτησε την παραγωγή για μια εβδομάδα στο εργοστάσιό της στην Παμπλόνα. Το εργοστάσιο κατασκευάζει τα μοντέλα VW Polo και T-Cross.

Η Ford έκλεισε το εργοστάσιό της στη Βαλένθια μέχρι τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, αφού τρεις εργαζόμενοι εξετάστηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

Το εργοστάσιο της Seat κοντά στη Βαρκελώνη θα μπορούσε να σταματήσει για έως και έξι εβδομάδες λόγω προβλημάτων στη σύνθεση των ομάδων εργασίας και μειωμένης υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Τα εργοστάσια της Renault στην Palencia και στο Valladolid σταμάτησαν την παραγωγή για δύο ημέρες, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων.

Τα δύο εργοστάσια της Nissan στη Βαρκελώνη, σταμάτησαν την εργασία τους μετά την προσβολή εργαζομένων σε ένα προμηθευτή τροχών. Η διακοπή θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την επομένη Δευτέρα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.


Το εργοστάσιο της PSA στη Μαδρίτη θα κλείσει σήμερα και το εργοστάσιό του στο Vigo θα σταματήσει την παραγωγή την Τετάρτη.


Σλοβακία

Ο όμιλος Volkswagen αναστέλλει την παραγωγή ενός εργοστασίου στη Μπρατισλάβα. Το εργοστάσιο κατασκευάζει τα μεγάλα SUV της Porsche Cayenne, VW Touareg και Audi Q7, μαζί με τα μίνι μάρκες VW Up, Skoda Citigo και Seat Mii και άξονες και πλατφόρμες δαπέδου για το Bentley Bentayga.

Η PSA θα σταματήσει την παραγωγή στην Τρνάβα από την Πέμπτη. Η Jaguar Land Rover δήλωσε ότι το εργοστάσιό της στη Σλοβακία λειτουργεί κανονικά.


Τσεχική Δημοκρατία

Τα σωματεία στα τσεχικά εργοστάσια της Skoda και της Hyundai ζήτησαν 14ημερη καραντίνα για τους εργαζόμενους.

Πορτογαλία

Η μονάδα Autoeuropa της Volkswagen κοντά στη Λισαβόνα έχει μειώσει την ημερήσια παραγωγή της κατά 16% λόγω έλλειψης εργαζομένων. Επτά από τους 5.536 εργαζόμενους της Autoeuropa είναι απομονωμένοι εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η PSA θα κλείσει το εργοστάσιό της στο Mangualde από την Τετάρτη.


Πολωνία

Η Fiat έκλεισε το εργοστάσιό της Tychy, μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Το εργοστάσιο της PSA στο Gliwice της Πολωνίας θα σταματήσει την παραγωγή την Τρίτη.


Σουηδία

Η Volvo δήλωσε ότι τα εργοστάσια της, στη Σουηδία, δεν επηρεάζονται από την επιδημία του κορωνοϊού, μέχρι τώρα.


Σερβία

Η Fiat έχει κλείσει το εργοστάσιό της στο Κραγκούγιεβατς μέχρι τις 27 Μαρτίου


Βέλγιο

Η Volvo δήλωσε ότι το εργοστάσιό της στη Γάνδη δεν επηρεάζεται από τον κορωνοϊό, μέχρι τώρα.

Η Audi δήλωσε ότι αγωνίζεται να διατηρήσει την παραγωγή της στο εργοστάσιό της στις Βρυξέλλες, επειδή μερικοί εργαζόμενοι είχαν μειώσει την παραγωγική δυνατότητα λόγω των ανησυχιών τους για τον ιό. Ο τρόπος προστασίας των εργαζομένων ήταν τώρα αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ διοίκησης και συνδικάτων, δήλωσε ο κατασκευαστής.


Ηνωμένο Βασίλειο

Η PSA θα σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο της Vauxhall στο λιμάνι του Ellesmere την Τρίτη, ενώ η παραγωγή θα σταματήσει την Τετάρτη στο Λούτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ