Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε Κίεβο και Χερσώνα τα μέτωπα - «Είναι γενοκτονία» λέει ο δήμαρχος της πρωτεύουσας

Για τα χειρότερα ετοιμάζονται οι κάτοικοι του Κιέβου - Χωρίς νερό, φαγητό και θέρμανση η ουκρανική πρωτεύουσα - «Μπαλάκι» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας οι ευθύνες

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει ένα από τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία ενώ συνεχίζει να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις είναι η ενεργειακή κρίση την ώρα που όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας μένουν χωρίς θέρμανση, ρεύμα και νερό ενώ Κρεμλίνο και Κίεβο μεταθέτουν η μία στην άλλη τις ευθύνες για το γεγονός πως δεν υπάρχει συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Κίεβο και Χερσώνα αποτελούν δύο από τα βασικά πλέον μέτωπα συγκρούσεων με τη Μόσχα να συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις σε βασικές ενεργειακές υποδομές του Κιέβου με στόχο να βυθίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας στο σκοτάδι. Ήδη οι ζημιές που έχουν προκληθεί έχουν αφήσει εκατοντάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό και νερό ενώ ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας προέβη σε μία ακόμη δραματική προειδοποίηση λέγοντας πως η πόλη προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση περαιτέρω ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικές υποδομές ζητώντας παράλληλα από τους κατοίκους να σκεφτούν ακόμα και το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, αν χρειαστεί.

Κίεβο

Για τα χειρότερα προετοιμάζεται το Κίεβο

«Οι εχθροί μας κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την πόλη χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό, και γενικά θέλουν να πεθάνουμε όλοι. Αυτό είναι το καθήκον τους. Και το πόσο καλά θα αντέξουμε εξαρτάται από το πόσο καλά είμαστε προετοιμασμένοι για διαφορετικά σενάρια… γι' αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλιτσκό.
«Δεν είναι πόλεμος, είναι τρομοκρατία, είναι γενοκτονία», πρόσθεσε και ενθάρρυνε ορισμένους κατοίκους να σκεφτούν το ενδεχόμενο να μείνουν με την οικογένεια και τους φίλους τους έξω από το Κίεβο εάν η πόλη μείνει χωρίς ρεύμα ή νερό.

Κίεβο

«Αν έχετε μεγάλη οικογένεια — αν σκεφτούμε τη χειρότερη περίπτωση, εάν μείναμε χωρίς ρεύμα και νερό — ή φίλους εκτός Κιέβου, όπου υπάρχει αυτόνομη παροχή νερού, φούρνος, θέρμανση, έχετε υπόψη σας την πιθανότητα να μείνετε εκεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο δήμαρχος της πόλης.

«Στόχος του είναι να πεθάνουμε, να παγώσουμε ή να μας κάνει να φύγουμε από τη γη μας για να την έχει. Αυτό θέλει να πετύχει ο επιτιθέμενος», κατέληξε. 

Ρωσικές επιδρομές εναντίον αμάχων στη Χερσωνα

Τα προβλήματα ωστόσο σε υδροδότηση και ηλεκτροδότηση έχουν επεκταθεί και σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, όπως στη Χερσώνα. Σύμφωνα με Ουκρανούς τοπικούς αξιωματούχους και τοπικές αρχές που έχουν διοριστεί από τη Ρωσία το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό έχουν επίσης διακοπεί προσωρινά στη Χερσώνα με τη Μόσχα και το Κίεβο να εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για τις διακοπές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις, οι Ρώσοι έχουν αποσυναρμολογήσει 1,5 χιλιόμετρο ηλεκτρικών γραμμών και η ηλεκτρική ενέργεια πιθανότατα δεν θα επιστρέψει στην περιοχή έως ότου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλάβουν τη Χερσώνα.

Κίεβο

Παράλληλα, μετά την εκκένωσή της από τους αμάχους, η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τον έλεγχο αμάχων στις κατεχόμενες περιοχές της Χερσώνας με Ρώσους στρατιώτες να φοράνε πολιτικά, να λεηλατούν σπίτια αμάχων και να κρατούν ντόπιους ώστε να αποτρέψουν μια πιθανή αντίσταση από αντάρτες, όπως μεταδίδει το CNN.

Ο χάρτης δείχνει την κατάσταση ελέγχου στην Ουκρανία

Ουκρανία

Μπαλάκι οι ευθύνες για τις διαπραγματεύσεις

Κι ενώ οι μάχες στο εσωτερικό της Ουκρανίας συνεχίζονται, Ρωσία και Ουκρανία μεταθέτουν η μία στην άλλη το μπαλάκι των ευθυνών σχετικά με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. 

«Η Ουκρανία δεν αρνήθηκε ποτέ να διαπραγματευτεί. Η διαπραγματευτική μας θέση είναι γνωστή και ανοιχτή», έγραψε στο Twitter, ο Mykhailo Podolyak λέγοντας ότι η Ρωσία πρέπει πρώτα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

«Είναι έτοιμος ο Πούτιν; Προφανώς όχι. Ως εκ τούτου, είμαστε εποικοδομητικοί στην αξιολόγησή μας: θα μιλήσουμε με τον επόμενο ηγέτη» πρόσθεσε. 

Η αντίδραση της Μόσχας ήρθε διά στόματος του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ ο οποίος τόνισε «ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να επαναλάβει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ουκρανία». Ωστόσο, έκανε λόγο για αδυναμία οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που αποκλείει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, εφόσον ο πρόεδρος της είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η ρωσική πλευρά παραμένει ανοιχτή για να επιτύχει τους στόχους της στις διαπραγματεύσεις, αλλά επίσης επισήμαμε επανειλημμένα την προσοχή όλων στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε μια τέτοια ευκαιρία, καθώς κωδικοποιήθηκε στο Κίεβο, μετατράπηκε δηλαδή σε νόμο, η μη συνέχιση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τη ρωσική πλευρά», απάντησε ο Πεσκόφ.

Πηγή: skai.gr